keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Uuteen kotiin

Meidän vanha maatiaiskukkomme Vohveli on asuttanut viiden kanansa kanssa niin sanottua vuokrayksiötä. Yksiö on ollut "vuokralla" viime viikot, sillä kanat ja kukko ovat odottaneet muuttoa uuteen kotiin. Toisaalla taas on viime viikot rakennettu kiihkeästi kanalaa, jotta Vohveli rouvineen voi muuttaa.Maatiaiskukko Vohveli

Vohveli-kukko on rodultaan suomalainen maatiaiskana, alhon kannan ja horniolaisen kannan risteytys. Se on asunut meillä aivan nuorukaisesta asti ja pitänyt kanoista oikein hyvää huolta. Vohveli täyttää tämän viikon lauantaina kuusi vuotta. Kutsua kekkereihin ei ole tullut, joten oletettavasti herra juhlii ihan perhepiirissä. ;)

Nyt kun Vohveli muutti uuteen kotiin, meillä ei enää kuulla kukon kieuntaa, ei ainakaan ihan vähään aikaan. Nimittäin plymouth rock - rotuinen kukkomme, eli Rokkikukko, ei ole vielä edes aloittanut kieunnan harjoittelemista. Ja harjoittelun aloittamisen jälkeenkin menee vielä pitkä tovi, ennen kuin kieunta todella kuulostaa kukolta. Toisaalta, meillä kesän aikana vierailevat kaupunkilaiset varmasti kiittävät. Joku kun on joskus valittanut, että kukko häiritsee yöunia. Se kun saattaa aloittaa aamun toivotukset jo aikaisin aamuyöllä.

Ennen kanojen muuttoa kaikki kanat ja kukot, niin vuokralaiset kuin omatkin, saivat vielä käsittelyn ivermektiinillä ja mäntysuopa-vesi-lääkeliuoksella, jotta mahdollinen kalkkijalka-punkki saisi lopullisesti lähtöpassit. Edellisen kerran ivermektiinikäsittely annettiin kanoille pari viikkoa sitten; pari tippaa jokaisen kanan ja kukon niskan iholle. Pikkuiset tiput, ne, joista kasvaa valtavia jättikochineja, eivät saaneet käsittelyä pienen kokonsa vuoksi. Mutta tänään myös niiden jalat dipattiin lääkeliuokseen.

Samalla tuli erittäin selväksi, että brahmakana Muffinssi on todellakin ottanut adoptiolapset omikseen. Nappasin Hertta-tipun käsittelyyn Muffinssin alta. Se meni hyvin. Bertta-tipu sen sijaan pyrki karkuun. Sain sen kuitenkin kiinni ja Bertta huusi hädissään. Siitä Muffinssi ei pitänyt. Se pörhisti kaikki höyhenensä ja hyökkäsi kimppuuni. Se nokkaisi kengän viereen jalkaani niin, että ihoon jäi punainen jälki, joka näkyy yhä. Huh. Muffinssi ei ole ikinä ennen hyökännyt ihmisen kimppuun, mutta niin kai se äitiys sitten vaan pehmentää pään, kun huoli lapsista on suuri. No, Muffinssi sai lapsensa ihan vahingoittumattomana takaisin kyllä. Sinne kolmikko jäi lattialle kököttämään; Muffinssi päälimmäisenä ja kaksi tenavaa siipien alta kurkkien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti