sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Yleisön pyynnöstä: Kuttufetan teko-ohje kuvien kera

Okei. Otsikko on ehkä vähän turhan mahtipontinen. Mutta siis yksi blogin lukija toivoi kuttufetan teko-ohjeeseen mukaan kuvia. Tässä siis uudelleen ohje kuttufetan valmistamiseen.

Kuttufetaan tarvitaan
Vähintään 5 litraa maitoa
pari dl kuttuviiliä
reilu ruokalusikallinen juoksutetta

suolaa
mausteita
öljyä

Vähintään viisi litraa kutunmaitoa kuumennetaan lähes kiehuvaksi. Tässä maito menossa 10l kattilaan.

Kaikki lähtee liikkeelle samoin, kuin viilin teossa, maidon kuumentamisesta lähes kiehuvaksi. Tämän jälkeen maitokattila laitetaan kylmään veteen. Maito saa jäähtyä vähän alle 40 asteiseksi. Sen jälkeen maitoon lisätään viili ja sekoitetaan. Maito saa odotella huoneenlämmössä tunnin verran.

Tunnin kuluttua maito-viiliseokseen kaadetaan juoksute ja sekoitetaan. Sörsseli saa taas levätä viidestä kymmeneen minuuttia. Maito muuttuu paksummaksi juustomassaksi.

Kun kutunmaitoon on lisätty sekä viili että juoksute, se alkaa muuttua paksummaksi juustomassaksi.
 
Kattila siirretään hellan levylle ja lämmitetään. Seos saa kuumentua noin 50 asteiseksi. Samalla sitä sekoitellaan, ettei se pala pohjaan. Massa saa muuttua rakeiseksi puuroksi. Juustomassa nimittäin alkaa viimeistään tässä vaiheessa erottua herasta. Hera on ravintopitoista nestettä, jota juuston teosta jää yli. Myös herasta voi tehdä juustoa, herajuomaa myydään kaupassakin terveellisenä aineena ja sitä voi käyttää vaikka leipätaikinan nesteenä. Herassa on paljon luonnollista proteiinia. Mutta nyt eksyttiin sivuraiteille.


Keltainen hera erottuu valkoisista juustorakeista.

Kun lämpöä on riittävästi, juustorakeet alkavat sekoittaessa kerääntyä yhteen kiinteäksi massaksi. Silloin massa on valmista. Se siirretään pois levyltä ja annetaan massan laskeutua kattilan pohjalle. Tämän jälkeen hera kaadetaan pois. Juustomassa siirretään varovasti siivilään valumaan. Tämän jälkeen se siirretään harsokankaan päälle. Harsokankaasta tehdään mytty, joka nostetaan roikkumaan. Juustomassa roikkuu harsokankaan sisällä ja valuttaa ylimääräiset herat pois. Juusto saa valua ainakin noin 12 tuntia. Sinä aikana juustomassasta tulee tiivis.

Usein seuraavana päivänä juustomassa leikataan muutamaan lohkoon, väliin laitetaan reilusti suolaa.

Seuraavana päivänä juustosta on tullut tiivis ja sitä on helppo leikata. Juusto leikataan muutamaan lohkoon ja väliin laitetaan reilusti suolaa. Meillä suolan määrää ei mitata, puhutaan kuitenkin ruokalusikallisista, ei teelusikallisista. Kokeilemalla tulee näppituntuma oikeaan suolan määrään.

Juusto lepäilee ja kerää itseensä suolaa kannellisessa rasiassa muutaman päivän jääkaapissa. Tämän jälkeen juusto leikataan kuutioiksi, laitetaan rasiaan ja väleihin ripotellaan mausteita. Niitä ovat esim. yrtit, valkosipuliviipaleet ja pippurit. Lopuksi rasiaan kaadetaan öljyä niin, että juusto ja mausteet peittyvät. Juusto saa maustua jääkaapissa vielä muutaman päivän. Sitten se on valmista nautittavaksi.


Fetan voi maustaa esimerkiksi pippurilla ja valkosipulilla.

 Ja se on muuten ihan älyttömän hyvää.

4 kommenttia:

 1. Kiitos itsellesi. :) Kun tähän lisäsi kuvat, tuli kokonaisuudesta paljon mukavamman näköinen. Nyt sitten vaan fetaa tekemään!

  VastaaPoista
 2. Kiitos herkullisesta ohjeesta! Kohta saadaan taas kutunmaitoa kun kilistelevät ja pääsee kokeileen tätäkin. Mielenkiintoinen blogi, eksyin tänne sattumalta kun ollaan mietitty kesäpossujen hankintaa...

  VastaaPoista
 3. Onnea tulevasta omasta maidosta ja perheenlisäyksestä! Pienet kilit ovat maailman suloisimpia otuksia! Meidän "pieni kili" täyttää kesällä 10 vuotta, eli ei ole enää niin pieni.
  Toivottavasti feta onnistuu.

  VastaaPoista