tiistai 11. maaliskuuta 2014

Mitä kutunmaidosta voi tehdä? Osa 3: juoksutinjuusto

Kolmanneksi yleisin tuote kutunmaidosta meillä on juoksutinjuusto, eli kaupassa myydään kotijuustona. Siihen tarvitaan:

Noin 5 litraa kutunmaitoa
Noin ruokalusikallinen juoksutetta
Suolaa

Taas lähdetään perinteisesti liikkeelle, eli maito lämmitetään lähelle kiehumispistettä. Tämän jälkeen maitokattila jäähdytetään kylmässä vedessä niin, että maito on noin 30 asteista. Sitten lisätään juoksute ja sekoitetaan.

Juoksutehan on entsyymi, joka erottaa maidosta heran ja juustomassan. Sitä voi ostaa apteekista, mutta me ostamme juoksutteen ihan ruokakaupasta.

Maidon annetaan levätä juoksutteen lisäämisen jälkeen viidestä kymmeneen minuuttiin. Tänä aikana hera ja juustomassa alkavat erottua toisistaan. Maitokattila nostetaan jälleen liedelle ja kuumennetaan noin 50 asteiseksi. Massaa sekoitetaan, jottei se pala pohjaan. Kun juustorakeet alkavat sekoittamisen yhteydessä tarttua toisiinsa, on juustomassa valmista.

Kattila siirretään pois levyltä. Juustomassasta ei tule yhtä raskasta kuin fetassa, joten massa ei välttämättä laskeudu kattilan pohjalle tiiviinä. Juustomassaa kaadetaan varovasti siivilään. Siitä massa siirretään kasteltuun ja suolattuun juustomuottiin. Juustomuottiin tulee päälle kansi ja paino, jotta juustomassa tiivistyy. (Kerroin tämän nyt niin, että se olisi kovinkin helppoa. Oikeasti juustomurujen kanssa saa olla aika varovainen, etteivät ne karkaa siivilän läpi tai juustomuotin koloista.)

Meillä on puisia juustomuotteja. Niitä on hankittu markkinoilta, mutta näyttää niitä olevan myynnissä jossain suurissa hypermarketeissakin. Juustomuotti tai juustokehikko on siis kehikko, jonka pohjassa on reikiä ja kivoja kuvioita. Reikien kautta loppu hera valuu pois ja kuvio tulee juoksutinjuuston pintaan. Näin juoksutinjuusto on kauniin näköinen.

Meillä ei juustosta tule hampaissa narskuvaa, vaan pehmeämpää. Hyvää se on niinkin.

Lisää kutunmaidosta valmistettavia juttuja voi lukea esimerkiksi Vuohi ja kotikokki - kirjasesta tai Vuohien Ystävien Pienestä Keittokirjasesta. Näitäkin reseptejä on mukailtu em. kirjasten ohjeiden mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti