keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Mitä kutunmaidosta voi tehdä? Osa 1: viili

En ajatellut tästä mitään ruokablogia tehdä, taidot eivät siihen riitä. Mutta ajattelin kertoa tavallisimmista jutuista, johon meillä kutunmaitoa jalostetaan.

Me saamme päivittäin suomenvuohi Soman maitoa. Koska kutunmaito on aika voimakkaan makuista, ei meillä sitä juoda, kahviin ja ruuanlaittoon kyllä käytetään. Mutta maidolle on monenlaista muutakin käyttöä.

Kaikkein eniten maitoa meillä käytetään viilin valmistukseen, sillä sitä kuluu arkipäivissä eniten. Viiliä nauttivat päivittäin koirat Jojo, Elvis ja Rauli sekä minipossu Vicky ja mikropossu Daniel. Myös kanat syövät silloin tällöin viiliä ja ihmisillekin sitä voi toki tarjota. Kesällä viiliä kuluu suuret määrät enemmän, sillä kesäpossut hotkivat ihanan viileää kuttuviiliä hyvällä halulla.

Meillä tehdään yleensä kerralla iso erä viiliä, siihen tulee useamman päivän maidot. Maito lämmitetään lähelle kiehumispistettä suuressa kattilassa. Pastöroinnissa maito kuumennetaan yli 72 asteeseen vähintään 15 sekunnin ajaksi. Pastörointi tuhoaa 99,9% pöpöistä. (Meillä maito kyllä kuumennetaan kuumemmaksi. No, kuolevathan pöpöt ainakin.)

Tämän jälkeen maitokattila jäähdytetään pikaisesti kylmässä vedessä. Maito jäähdytetään huoneenlämpöiseksi. Sen jälkeen joukkoon lisätään pieni kauhallinen viiliä ja sekoitetaan hyvin. Kattilan päälle nostetaan kansi ja kattila jää pöydän kulmalle odottamaan seuraavaa päivää. Huoneenlämmössä viili valmistuu itsekseen. Noin vuorokauden kuluttua viili on valmista syötäväksi.

Se on aika helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti