torstai 7. marraskuuta 2013

Lampaita laskemassa

Puhuin tänään illalla ystävän kanssa puhelimessa. Puhelun loppupuolella hän totesi, että on väsynyt ja taitaa mennä nyt laskemaan lampaita. Tuota konstiahan voi käyttää kun yrittää nukahtaa. Mutta se ei taidakaan olla aivan yksinkertainen juttu.

Huomautin ystävälleni, että ei sitten kannta päästää niitä lampaita karkuun. Tekevät vielä tuhojaan tai jäävät auton alle. Hän lupasi pitää lampaista huolta. Muistutin, että yhdenkin lampaan pitäjän on sitten rekisteröidyttävä lammastilalliseksi. Pitää myös huolehtia, että lampailla  on asianmukaiset korvamerkit, oikeanlaista ruokaa ja sorkatkin pitää hoitaa. Pitää myös osata toimia lampaan sairastuessa, esim. puhaltumistapauksessa. Neuvoin ystävälleni ensiapua tähän vaivaan. Lampaat keritään yleensä pari kertaa vuodessa, eli keväällä ja syksyllä. Keritseminenkin on siis opeteltava, sillä eläinsuojelulaki määrää, että vähintään kerran vuodessa tuo tehtävä on suoritettava.

Muistutin vielä, että jos ei nukahda nopeasti, vaan lampaiden laskemisessa pääsee yli kahteenkymmeneen, on lisähommia luvassa. Sillä jos lampuri omistaa yli 20 uuhta, pitää liittyä maedi-visna terveysvalvontaohjelmaan. Siinä valvotaan, ettei elämillä ole tarttuvaa virussairautta, joka aiheuttaa lampaille etenevää aivokalvontulehdusta ja keuhkotulehdusta. Tautiin ei ole hoitoa, lammas ei parane, vaan yleensä kuolee. Verinäytteiden avulla lampaiden terveyttä tutkitaan ja kun virusta (tai siis sen vasta-aineita) ei havaita, niin lammastilan lampaat saavat MV-statuksia. (MV1, MV2 ja MV3.) Kun tila on ollut ilman virusta riittävän kauan, se saa MV3-statuksen. Se kertoo, että tilan lammaskatras on virallisesti maedi-visna tautivapaa. Siinä kohtaa täytyy huomioida se, että katraan lampaat eivät saa olla kosketuksissa lampaisiin, joilla ei ole statusta tai joiden status on alempi. Muuten katras menettää statuksensa.

Ystäväni totesi, että ehkä hän sitten laskee vaikka kaloja. Pääsee helpommalla. Niinpä niin. Kuulemma joka kolmas suomalainen kärsii yöllisistä heräilyistä ja univaikeuksista. Ei kai se ole ihme, kun lampaiden laskemisestakin voi saada näin hankalaa.. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti