perjantai 29. marraskuuta 2013

Ikävän nyt kerron teille; mirri sairastaa

Eilen illalla käsitin yhtäkkiä, etten ollut nähnyt Sirius Mustaa koko iltana. Kiersin talon, enkä nähnyt kissaa vieläkään. Epäilin jo, että olisiko kisumisu päässyt livahtamaan huomaamatta ovesta, kun minulle kerrottiin, että kissa makailee koirien pedissä. Ok.

Tänään, kun tulin töistä, Sirius Musta makoili yhä koirien pedissä. Se ei tullut syömään, kun huutelin kissoja aterialle. Dobby kyllä syöksyi paikalle nälkäisenä, kuten aina. Kannoin Sirius Mustan ruokakipolle, mutta ateria ei kelvannut. Kissa vaan pönötti paikallaan ja heilutti hieman kiukkuisena häntäänsä. Se tallusti hiekkalaatikolle ja ropisteli hiekkojen kanssa, mutten tiedä tuliko muuta tuotosta.

Tarjosin Sirius Mustalle kaikenlaisia herkkuja. Ei maistunut. Kun kyselin tarkemmin, niin katti ei ollut eilenkään aterioinut. (Esitin kysymykseni siis ihmisasukkaalle, Sirius Musta itse oli asiasta vaitonainen.) Jokin oli vinossa. Siispä kuumemittari pyllyyn.

Kissan normaali lämpö on siinä 38-38,5 astetta ja kaikki yli 39 astetta on kuumetta. Mittari kertoi lukemaksi 39,7 astetta. Lämpöä siis selvästi oli.

Soitin eläinlääkärille kysyäkseni lisäohjeita. Ensimmäisestä paikasta sanottiin, että lääkäriin pitää päästä pian. Kuume ei ole suurin huoli, vaan kissan kanssa pitää toimia nopeasti, jos se ei syö tai juo. Perjantai-iltapäivänä vaan on pikkuisen haastavaa metsästää eläinlääkäriä, jolla vielä on aikoja jäljellä.

Yhdeltä klinikalta sain tosi hyvää palvelua, vaikkei heillä aikoja ollutkaan. Hoitaja vinkkasi eläinlääkärin, joka ottaa joustavasti vastaan ja kehotti soittamaan seuraavaksi hänelle. Ja sain kuin sainkin ajan Sirius Mustalle.

Kissa kiljui koko matkan. Se ei tykkää autoilusta. Perillä eläinlääkärissä ei ollut sen kivempaa. Eläinlääkäri oli kyllä ystävällinen, muttei tainnut saavutta Sirius Mustan suosiota. Eläinlääkäri mittasi kuumeen uudelleen. Mittari ei ehtinyt olla riittävän kauaa paikallaan, sillä kissa pyristeli karkuun. Lukema pompsahti kuitenkin neljäänkymmeneen asteeseen. Painoa Sirius Mustalla oli tasan 4,5kg.

Eläinlääkäri sanoi, että parasta olisi, jos tietäisimme syyn kissan kuumeeseen. Sitä emme kuitenkaan saaneet tietää. Kissoilla on kuulemma usein tulehduksia, joihin saadaan apu antibiooteilla, mutta syytä ei aina saada tietää. Jos kyse on viruksesta, jotka myös ovat kissoilla melko yleisiä, on hoito tietenkin hankalampaa. Antibiootit eivät pure. Niinpä "kuume + epäspesifi yleistulehdus?" on Sirius Mustan diagnoosi. Kissa sai piikin antibioottia ja toisen piikin tulehduskipulääkettä. Lisäksi tuli kymmenen päivän antibioottikuuri, pilleri aamuin illoin.

Toivotaan, että näillä helpottaa. Jos Sirius Mustan tila heikkenee tai se ei ala syömään / juomaan, pitää viikonloppuna olla yhteydessä päivystykseen. Se sai meillä kotona oman huoneen, jossa sillä on tarjolla rauhaa ja kaikki mukavuudet yksityishiekkalaatikosta lähtien. Lisäksi se söi jo oma-aloitteisesti vähän ruokaakin. Eli ihan hyvältä näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti