perjantai 13. syyskuuta 2013

Possun lihaa

Olen huomannut, että tämä blogi on hyvä paikka säilöä tietoa. Täältä on hyvä itsekin tulla tarkistamaan, että mitenkäs se tietty asia taas olikaan. Niinpä ajattelin nyt säilöä tietoa teitä ja itseäni varten sian lihasta ja sen määrästä.

Tänä vuonna kesäpossut olivat siis suuria, voittivat koossa jopa viime vuoden jättiläiset Herkkupepun ja Simasuun. Se tarkoittaa sitä, että joulun aikaan on vitsit vähissä. Meillä kun sattuu olemaan tavallista kapeampi uuni ja Hinkun kinkku oli vaivaiset 14,5kg. Ja tämä siis ennen suolaamista. Aatonaattona voi vähän hikikarpaloita kerääntyä otsalle, kun joutuu pohtimaan, että millä ilveellä kinkun saa sullottua uunin luukusta sisälle. Possuista pienemmän, eli Vinkun kinkut olivat sitten 11,9kg ja 11,8kg.

Nyt on pakastimessa possun lihaa taas vuodeksi eteenpäin. Herkkupepun ja Simasuun liha loppui muutama viikko sitten, joten nyt oli kiva saada taas uutta lihaa tilalle. Pakastimessa on lihaa kasslerpaistiin ja piknikpaistiin, on sisäfilettä ja ulkofilettä ja jauhelihaakin on jauhettu 27,2 kiloa.

Eilinen ja tämä ilta meni pitkälti possunlihan paloittelun merkeissä. Onneksi oli osaavat ja taitavat lihan leikkaajat. Mutta riitti siinä hommaa tällaiselle maallikollekin, kun lihalaatikoita piti pestä ja desinfioida ja lihaa pakata ja merkata, että missä paketissa on mitäkin tuotetta. Lopulta aamuyöllä puoli kolmen pintaan pääsi nukkumaan ja tänään reippaan työpäivän jälkeen alkoi jauhelihan jauhaminen. Äsken sain viimeiset lihat pakastimeen.

Onhan noissa kesäpossuissa kaikenkaikkiaan aika paljon hommaa. Vielä täytyy tarhakin saada syksyn kuluessa kuntoon, kun Hinku ja Vinku ovat möyrineet sen täyteen kraatereita. Eikä omien possujen kasvatus taloudellisestikaan ole valtavan kannattavaa. (Varsinkaan, jos joutuu kinkkua varten ostamaan uuden uunin, heh.) Mutta toisaalta, tiedän ainakin mitä syön. Ja onhan possuista paljon iloa meille kesäaikaan. Meillä ollaan kesäpossujen myötä omavaraisia lihan suhteen. Myöskään maitoa tai munia ei kaupasta tarvitse ostaa, kun niitä on omasta takaa. Voisin luulla, että se saattaa jopa jonkun mielestä olla vähän kadehdittavaakin. Näistä syistä olen edelleen sitä mieltä, että omien possujen kasvatus (ja kanojen ja vuohien pito) kannttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti