torstai 26. syyskuuta 2013

Lisää vuohijuttuja

Vuohi on suunnilleen lampaan kokoinen sorkkaeläin, joka märehtii. Alle puolivuotias vuohilapsi on kili, aikuinen naarasvuohi on kuttu ja aikuinen urosvuohi on pukki. Lemmikkipukit ovat usein kastroituja, niin meidänkin Onni ja Voitto-Viljami.

Vuohirotuja on useita ja kullakin pohjoismaalla on oma vuohirotunsa. Meidän vuohet ovat suomenvuohia. Niitä on kolme, Onni, Soma ja Voitto-Viljami. Seuraavassa koko poppoon sukutaulut esittelyssä.

Soma
Syntynyt: 19.3.2005
Sarvellinen
Emä: Vilhelmiina, sarvellinen, synt. 5.10.2002
Emän emä: Valma, sarvellinen, synt. 1.3.2000
Emän isä: Ihmemies, merkitty kantakirjaan, synt. 29.3.1994
Isä: Orpo, sarvellinen, synt. 1998

Onni
Syntynyt: 21.3.2005
Sarvellinen
Emä: Arpa, sarvellinen, synt. 20.9.2003
Emän emä: Raasu, sarvellinen, synt. 20.3.2002
Emän isä: Lahdensuu, sarvellinen, synt. 4.1.2002
Isä: Orpo, sarvellinen, synt. 1998

Voitto-Viljami
Syntynyt: 6.7.2006
Sarvellinen
Emä: Soma, sarvellinen, synt. 19.3.2005
Emän emä: Vilhelmiina, sarvellinen, synt. 5.10.2002
Emän isä: Orpo, sarvellinen, synt. 1998
Isä: Mr. Mertsi Ruuska, sarvellinen, synt. 04.2005
Isän emä: Tara
Isän isä: Verneri, sarvellinen

Jos jaksoitte lukea sukutaulut läpi, saatoitte ehkä jäädä miettimään, että miksi niissä mainitaan "sarvellinen". Siihen on syynsä. Vuohi voi nimittäin olla joko sarvellinen tai nupo. Nupo tarkoittaa sitä, että vuohella ei ole sarvia. Niitä ei ole koskaan kasvanut. (Vuohi voidaan myös nupouttaa, eli sarvet poistaa, mutta se on eri asia.) Tieto sarvista on tärkeä erityisesti, jos vuohia käytetään siitokseen. Nimittäin jos nupo pukki astuu nupon kutun, voi jälkeläisistä tulla kaksineuvoisia. Riski on suuri, jos kummankaan lähisukulaisissa ei ole sarvellisia yksilöitä.

Vuohilla on se erikoinen piirre, että jotkin kutut saattavat olla neitsytlypsäjiä. Yleensähän lypsettävät eläimet alkavat lypsää poikimisen jälkeen, mutta neitsytlypsäjät lypsävät ilman poikimista. Normaalisti poikimisen jälkeen seuraa herutuskausi, eli aika, jolloin kuttua voi lypsää. Yleensä maito loppuu jossain kohtaa ja uuden maidon saamiseksi eläimen pitää poikia uudelleen. Kuttua ei kuitenkaan aina ole pakko astuttaa vuosittain, sillä maito saattaa riittää pidemmäksi aikaa. On myös olemassa kuttuja, joiden maidontuotanto ei lopu, vaan ne lypsävät lopun ikänsä. Yksi tällainen vuohi taitaa olla meidän Soma. Se kun on lypsänyt jo reilut seitsemän vuotta. Seitsemän vuotta sitten heinäkuussa se poiki, eli "kilisteli", Voitto-Viljamin ja on ollut lypsyssä siitä saakka.

Kutun maito on maultaan vahvempaa kuin lehmän maito. Siksi monet eivät pidä siitä. Meillä sitä käytetään kaikkeen ruuanlaittoon, kahviin ja juuston tekoon. Meillä tehdään maidosta harvemmin perinteistä juoksutinjuustoa eli sitä "kotijuustoa" ja useammin kuttufetaa. (Tiedetään, ettei feta-nimeä saa käyttää kuin Kreikassa, mutta meillä juusto tulee omaan käyttöön ja on nimeltään kuttufetaa.) Kuttufeta on uskomattoman hyvää kun sen maustaa esim. pippureilla ja valkosipulilla. Koirat, kisat ja kesäpossut nautiskelevat kuttuviiliä ja jogurttiakin maidosta on tehty.

Vuohet ovat kaikinpuolin mukavia ja hyödyllisiä lemmikeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti