lauantai 29. kesäkuuta 2013

Paluumuuttajia

Aika tarkkaan vuosi sitten meidän komea maatiaiskukkomme Vohveli muutti uuteen kotiin. Vohveli on suomalaisen maatiaiskanan Alhon kannan ja Horniolaisen kannan risteytys ja se oli juuri muuttohetkellä täyttämäisillään kuusi vuotta. (s. 17.6.2006.)

Suurimman osan vuotta Vohvelin seurana on asunut kolme orpington-rouvaa ja kaksi hy-line valkoista kanaa. Neljä näistä kanoista oli lyhyen aikaa meillä viime kesänä asumassa. Ne odottivat, että uusi koti toisaalla valmistuu. Sitten Vohveli ja rouvat muuttivat uuteen kotiin.

Mutta tilanteet muuttuvat, ja eilen Vohveli muutti meille takaisin viiden kanan kanssa. Meillä on jo kaksi kukkoa, joten meillä ei oikeasti olisi Vohvelille paikkaa. Toinen vaihtoehto olisi kuitenkin ollut se, että vain kanat muuttavat ja Vohveli menettää päänsä. Eikä se kuulostanut kivalta.

Vohvelin kolme orppirouvaa muuttivat Herttakunkun parveen, jossa on muitakin orpingtoneja. Kukko tarvitsee kanoja ollakseen onnellinen, joten Vohvelin seuraksi jäi kaksi valkoista hy-linea. Kolmikolle rakennettiin varta vasten tarha, jossa ne saavat viettää kesäänsä. Tarha on siirrettävä, eli siivekkäät kuopsuttelevat maan siistiksi ja sitten tarha siirretään ja työ alkaa alusta. Samalla kolmikko hoitaa pihaa.

Mikään maailman kestävin ratkaisu tämä ei ole. Tarha ei ole talviasuttava, eikä meillä ole Vohvelille kotia enää talveksi. Toivotaan kuitenkin, että joskus syys-lokakuun tienoilla joku haluaa komean maatiaiskukon ja sen kaksi valkoista rouvaa. Silloin Vohveli saa vieläkin pitää päänsä. Se itse varmasti arvostaisi sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti