sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Projekteja. Ja lisää projekteja.

Kesä on Tuomirannassa aina kiireistä aikaa. Talven aikana yksi jos toinenkin asia menee enemmän tai vähemmän korjausta vaativaan kuntoon. Kesällä sitten pitää saada kaikki taas järjestykseen. Niin tänäkin vuonna.

Meidän belgianjättikani Pikku-Jussi vietti talvipäiviä täysihoitolassa. Kotiinpaluuta varten Pikku-Jussille rakennettiin kokonaan uusi mökki ja aitaus. Mökki on iso ja siihen tehtiin irrotettava katto. Se suojaa sateelta ja tuulelta, mutta katon irrottamalla voi lisätä vaikka kuiviketta tai kuivamuonaa. Aitaus on iso ja tukeva, se kestää varmasti ainakin Pikku-Jussin eliniän, ehkä kauemminkin. Pikku-Jussilla on ikää jo kuusi vuotta ja se on aika paljon belgianjätille.

Meidän piha on ollut jo monta vuotta aidattu. Aita vaan kärsii aina talvella, erityisesti, jos lunta on paljon. Viime talven jäljiltä aita olikin jälleen melkoisen restauroinnin tarpeessa. Uutta aitaverkkoa tuli kymmeniä metrejä, tolppia uusittiin ja kolme uutta porttiakin asennettiin. Nyt piha on jälleen turvallinen mm. koirille ulkoilla.

Kissojen aitaus laitettiin talven jäljiltä uuteen uskoon. Se rakennettiin oikeastaan kokonaan uusiksi ja maalattiin. Myös kissojen mökki sai uuden maalipinnan. Kulkuluukku ulos uusittiin ja rakennettiin kissoille uudet luiskat ulos. Tarhaan tehtiin myös ovi. Vanhassa versiossa ovea ei ollut.

Viime vuoden kesäpossut pistivät oman aitauksensa melkoiseen kuntoon. Ison osan siitä teki jatkuva vesisade, joka teki savimaasta ihan kuravelliä. Aitaus piti saada kuivaksi ennen tämänvuotisten possujen saapumista. Niinpä aitaukseen kärrättiin useita kymmeniä kottikärryllisiä hiekkaa. Lisäksi aitausta piti vähän korjailla aidan ja tolppien osalta.

Kesäpossut saivat myös uuden ruokakipon. Viime vuonna ruoka tarjoiltiin muovivadeista. Se on kätevää, sillä vadit saa helposti pestyä ja näin ruokaa ei tarvitse tarjota possuille likaisiin astioihin. Esim. puisen astian puhdistaminen oikeasti puhtaaksi olisi huomattavasti hankalampaa. Muovivadeissa on vain se huono puoli, että suloiset pikku possut leikkivät vadeilla ja hajottavat niitä kesän kuluessa useita kymmeniä. Niinpä tänä vuonna possuille kehiteltiin kippo, jonka kehikko on puuta, mutta jossa sisällä on muoviset vadit. Vadit kiinnitetään kippoon niin, etteivät possut itse pääse niitä tuhoamaan. Ihminen saa kuitenkin vadit irrotettua ja pestyä. Ja systeemi näyttää toimivalta. Possut ovat olleet meillä kesäkuun alusta asti, eivätkä ole vielä hajottaneet yhtään ruokavatia.

Kanalahan jaettiin kahtia jo viime talvena, kun meidän kaksi kukkoa alkoivat tappelemaan. Nyt kesällä piti myös kanojen ulkotarha jakaa kahtia, jotta molemmat parvet pääsevät ulkoilemaan.
Tarhan alaosaan tehtiin lautaseinä ja yläosa on verkkoa. Alaosa tehtiin laudasta siksi, etteivät kukot näkisi toisiaan. Ne kun voivat olla niin tyhmiä, että yrittäisivät tapella verkon läpi. Nyt näköyhteyttä ei ole, eikä kukkoja siis stressaa toisen kukon näkeminen.

Aitauksen lisäksi kanalan seinään piti tehdä reikä. Siihen rakennettiin puinen tunneli, jota pitkin kukko kanoineen pääsee marssimaan ulkoilmaan. Toisilla kanoilla tällainen putki oli jo, mutta toisille kanoille piti putkesta tehdä vähän isompi, ne kun ovat kookkaampia kanoja.

Heinätöitä tehtiin juhannuspäivänä. Nyt meillä on seipäillä heinää, joka toivottavasti kuivuu paremmin kuin viime vuonna. Silloin satoi liikaa ja heinät kelpasivat vain kesäpossujen kuivikkeeksi.

Viimeiset projektit on saatu valmiiksi tänään. Vielä pitäisi kanatarhaan rakentaa toinen ovi ihmisiä varten. Tarhaan kun on ollut vain yksi ovi aiemmin. Myös vuohien aitatolpat vaatisivat uusimista. Lisäksi tässä on ollut ja jatkuu talon remonttiprojekti ja myllätyn pihan kunnostus.

Kesä saisi olla pidempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti