maanantai 28. toukokuuta 2018

Kesäpossujen aitauksesta kana-aitaus

Meillä on ollut useana vuonna pari kesäpossua kasvamassa. Niiden aitauksen osana on ollut suurikokoinen metallihäkki. Kesäpossuja meille ei kuitenkaan enää ole tulossa, ainakaan toistaiseksi. Sitä paitsi aitauksen puuosat olivat vuosien saatossa menneet huonoon kuntoon ja ne piti purkaa. Metallihäkki jäi siis vaille käyttöä.


Meillä on ollut kanojen ulkoaitaus myös jo pitkään. Sekin oli puuta ja puuosat alkoivat olla osittain jo vähän heikossa kunnossa. Ne olisi pitänyt uusia tai keksiä jotain muuta. Me keksimme muuta, eli päätettiin ottaa kesäpossujen metallihäkki kanojen käyttöön.


Tämä ei ollutkaan mikään ihan pieni juttu. Metallihäkkiä piti siirtää useita kymmeniä metrejä. Se on jokaiselta seinältään pitkä, sillä on melkoisesti korkeutta ja se painaa. Häkki oli painonsa vuoksi uponnut vuosien saatossa maahan. Häkki piti kaivaa maasta esiin ja kantaa oikealle paikalleen. Kantohommiin tarvittiin kuusi aikuista ihmistä, eikä häkki juuri liikahtanutkaan.


Sitten joku keksi, että otetaan kottikärryt avuksi. Kun häkki nostetaan kottikärryjen päälle yhdeltä puolelta, saadaan pyörän liikerataa hyödynnettyä ja viisi ihmistä voi kantaa ja tasapainottaa häkkiä. Tämä toimi. Vähän väliä kantaminen täytyi keskeyttää, sillä häkki painoi silti melkoisesti ja kottikärryjen kanssa touhuaminen vaati melkoista taitoa. Lopulta päästiin kuitenkin perille. Ihmisille taisi tulla muutama mustelma, mutta muuten selvittiin hengissä. Kottikärrytkään eivät hajonneet, koska ne ovat lujaa tekoa. Kevyemmät kottikärryt eivät olisi kestäneet.


Häkki ei kuitenkaan sellaisenaan ollut valmis käyttöön, vaan sitä täytyi tuunata paljon ja koko homma täytyi aloittaa vieläkin kauempaa. Vuohila on viime kesänä maalattu punamullalla, mutta kana-aitauksen kohta oli maalaamatta, sillä aitaus esti maalaushommat. Nyt aitaus oli purettu. Punamultaa siis sutimaan.

Punamullalla maalattiin myös ne osat, jotka rakennettiin häkkiin puusta. Vain väliovi maalattiin keltaiseksi. Puisia osia tuli väliseinään ja kattoon. Metallihäkissä ei nimittäin ollut kattoa ja se piti erikseen rakentaa. Häkkiin täytyi lisätä tiheäsilmäistä verkkoa, sillä aiempi verkko oli vahvaa, mutta melko suurisilmäistä. Se palveli hyvin possuja, mutta kanat ovat aika paljon pienempiä ja tarvitsevat erilaisen verkon. Lisäksi tiheä verkko varmistaa, ettei häkkiin pääse kanojen lisäksi muita.


Häkkiin tuli kaksi osaa, sillä meillä on kaksi kanaparvea. Kumpikin parvi sai oman puolensa, jonka uusi väliseinä erottaa. Väliseinään tuli myös ovi. Se taitaa olla joku vanha saunan ovi, jonka saimme lahjoituksena.Uusi kanojen aitaus on hieman isompi kuin vanha. Kaiken touhuamisen ja mylläämisen vuoksi aitauksessa ei kasva juuri vihreää, mutta sitä onneksi saa kanoille tuotua ulkopuolelta lisää. Kyllä aitauksesta tulikin hieno!
Kanat taitavat olla samaa mieltä. Ne pääsivät ulos pari päivää sitten.

Kuvassa paistattelee pienempi kukoistamme, chabo-rotuinen MiniRokkis.

(Oikeastihan kanat saa päästää ulos vasta 1.6. Siipikarja täytyy pitää sisällä lintujen kevätmuuton, eli maalis-, huhti- ja toukokuun, ajan. Kuitenkin tietyin edellytyksin kanat on mahdollista päästää aidattuun ulkotarhaan, kunhan siitä on tehty asianmukainen ilmoitus eläinlääkärille. Meillä on juuri näin tehty.)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti