maanantai 26. toukokuuta 2014

Jojon pissavaivat

Tuossa yhdessä kommentissa kerroinkin, että eläinlääkäri kävi meillä viime viikolla. Hän tuli rokottamaan minipossut sikaruusua vastaan. Se ei sitten sujunut ihan suunnitelmien mukaan, sillä Vicky ei tykännyt niskaan tuikattavasta piikistä ollenkaan. Se hyökkäsi eläinlääkärin päälle ja rokoteannos jäi vain puolikkaaksi.

Vickyn rokottaminen on aina sujunut vanhalla kaavalla: Ruokaa naaman eteen ja piikki niskaan. Siksi meillä ei ollut varasuunnitelmaa. Ei ollut levyä, jonka avulla sian olisi voinut pakottaa seinää vasten ja tuikata lääkkeen siinä. Kun on sujunut hyvin, niin en ole nähnyt syytä tarpeettomasti kiusata pikku possua. No, näin tällä kertaa.

Danielin rokottaminen sen sijaan sujui hyvin. Eläinlääkäri rapsutteli sitä, kun se mutusti ruoka-annostaan ja pisti piikin niskaan. Possu jatkoi syömistä ja homma oli sillä selvä.

Toinen syy, miksi kutsuin eläinlääkärin kylään, oli se, että halusin eläinlääkärin katsovan Jojoa. Jojo on viime aikoina ruvennut juomaan tosi paljon vettä ja sitten pissannut isoja lammikoita lattialle. Epäilimme, että olisiko kyseessä pissatulehdus. Toinen vaihtoehto on se, että vanhan rouvan munuaiset ovat pettämässä. Se kun syö krooniseen bronkiittiin (eli jatkuvaan keuhkoputkentulehdukseen) päivittäin kortisonia. Se voi haitata munuaisten toimintaa, niin on eläinlääkäri varoitellut.

Ennen eläinlääkärin vierailua vähensimme Jojolta kuivaruuan määrää, jottei janottaisi niin paljoa. Pienensimme myös kortisonin määrää. Bronkiitti kun oireilee yskänä, eikä yskää nyt ole ollut. Se auttoi ja juominen on vähentynyt.

Eläinlääkäri kuunteli Jojon keuhkoja ja sydäntä. Hän sanoi, että sydämessä kuuluu sivuääni. Se on kuulunut hiljaa ennenkin, mutta nyt ääni on voimistunut. Lisäksi Jojolla on muutamia patteja, ehkä rasvapatteja, ehkä jotain muuta. Vanhuuspatteja? ;) Kummallekaan asialle ei kuitenkaan nyt tehdä mitään, onhan rouvalla ikää jo 13 ja puoli vuotta.

Sen sijaan eläinlääkäri kehui Jojon turkkia oikein hyväkuntoiseksi, samoin lihaksistoa. Hän myös sanoi, että Jojon henkinen puoli on erittäin vireä. Totta kaikki. Ikäisekseen ja lääkityksen huomioon ottaen mamma on aika loistokunnossa. Jojon lihaksiston ja henkisen hyvinvoinnin selittää sen oma toiminta pihalla. Se kun juoksentelee projekteissaan milloin syömässä vuohen kakkaa milloin tonkimassa jotakin muuta ei-niin-luvallista. Eläinlääkärin mielestä Jojo elää juuri sellaista elämää kuin koiran kuuluukin.

Sitten otettiin verikokeita. Siitä Jojo ei pitänyt yhtään. Se pyristeli vastaan ja kitisi. Verta saatiin kuitenkin otettua. Ja Jojo sai lohdutukseksi kuivattua lihaa.

Tämän jälkeen oli pissanäytteen aika mahdollisen tulehduksen poissulkemiseksi. Eläinlääkärin ohjeen mukaan vein Jojon ulos ja otin saunakauhan mukaan. Kun Jojo kyykistyi pissalle, pistin äkkiä saunakauhan pyllyn alle. Hih! Siitä otettiin pikanäyte, joka osoitti, ettei pissatulehduksesta ole kyse. Siitä näki myös osviittaa muista elintoiminnoista; hyvältä näytti.

Verikokeen tulokset tulivat parissa päivässä sähköpostiini ja eläinlääkäri soitti vielä perässä ja kertoi mitä kokeista selvisi: Eipä mitään, mitä en olisi aiemmin jo tiennyt. Jojon maksa-arvot ovat koholla, ja sen selittää kortisonilääkitys. Kaikki muut arvot, ne munuaisarvot mukaan lukien, olivat ensiluokkaisia. :)

Eläinlääkäri kehotti kokeilemaan edelleen kortisonin vähentämistä. Hän sanoi, että ensin pitäisi jättää kokonaan kortisoni pois joka toinen päivä, ja jos siitä ei tule oireita, niin kokeilla koko lääkityksen hyllyttämistä. Tämä pitää kuitenkin tehdä hitaasti. Kortisoni ylläpitää monia elintoimintoja ja kun Jojon kroppa on tottunut ulkopuoliseen kortisoniin, sitä ei saa lopettaa yhtäkkiä. Lisäksi hän sanoi, ettei mitään suolaista saa koiralle enää antaa, leipäpalasta tms.

Lisäksi pissaaminen sisälle liittyy jännittäviin tilanteisiin, ruoka-aikaan ja sen sellaisiin. Niinpä nykyinen toimintasuunnitelmamme on se, että aina kun tulemme kotiin, on ensimmäinen asia Jojon pissattaminen. Ennen ruokaa on hyvä käydä pissalla ja heti ruuan jälkeen. Jos tapahtuu muuta jännää, Jojo menee nopeasti ulos pissalle. Se on pienenä päästellyt ilopisuja ja jännityspisuja. Taitaa olla nämä tavat vanhemmiten palanneet. Lattia on näillä järjestelyillä pysynyt kuivana.

Näyttää siis siltä, että Jojolla on kaikki aika hyvin. Se on hieno juttu. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti