tiistai 3. kesäkuuta 2014

Ruhjeita

Tänään leikattiin vuohien ja sikojen sorkat. Se oli melkoinen operaatio ja meni pääsääntöisesti ihan hyvin. Vuohet eivät erityisesti tykkää sorkkien leikkaamisesta. Niinpä kahden ihmisen voimin onnistuu tämäkin parhaiten. Toinen pitää vuohta sarvista paikoillaan ja seisoo hajareisin niin, että vuohi on jalkojen välissä aloillaan. Voitto-Viljami sätkytteli jalkaansa ja onnistui potkaisemaan minua, sorkkien leikkaajaa, olkavarteen. Pieni mustelma oli sen seuraus. Muuten sujui mallikkaasti.

Possut olivatkin sitten hankalampi tapaus. Ne tulevat sorkkien leikkuun ajaksi sisälle ja niille tarjoillaan herkkuja ja leikataan sorkkia. Tänään menu oli omenaa, banaania ja rusinaa. Daniel ei kuitenkaan ollut yhteistyöhaluinen ja sen sorkat piti leikata possua sylissä pitäen. Se pisti vastaan minkä ehti ja hieroi karhealla niskallaan mustelman leukaani.

Vicky on yleensä sylissäni ja syötän sille herkkuja. Minulla on päällä toppahaalarit ja paljon pehmusteita, koska sorkat ovat kovat ja sika painava. Niin tehtiin tälläkin kertaa. Alku sujui hyvin, mutta sitten possu hermostui tai pelästyi. Pahaksi onneksi pehmusteet olivat pois reiteni päältä ja siihen kohtaan sikapossu iski kiinni. Se ei purrut lujaa, olisi saanut pahempaakin jälkeä aikaan, mutta piti hetken kiinni ja päästi sitten irti. Toppahaalarit suojasivat myös. Tämän jälkeen sorkkien leikkuuta jatkettiin. Lopputuloksena on valtava (kämmentä suurempi) sinipunainen mustelma. Iho on hieman nirhaantunut, muttei possu haavaa kuitenkaan tehnyt. Toppahaalarikin säilyi ehjänä.

Vaarallista on joskus tämä eläinten kanssa touhuaminen. Onneksi on jäykkäkouristusrokote voimassa. :)

4 kommenttia:

 1. Oho, eipä ollut tullut mieleen, että vuohiltakin leikataan sorkkia. No, niillä taitaa olla luonnossa aika kova kulutus kallioilla kiipeillessä. Ei kai sellaista saa kotipihassa aikaan. Taitaakin olla hankalampi pidettävä kuin olen kuvitellutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta rakentaa vuohille kalliota. ;) Mutta niillä on ulkotarhassa sellainen mökki, jonka katolle ne kiipeävät. Ne tykkäävät kovasti makoilla katolla ja ohi ajavat ihmisetkin ovat kommentoineet, että on ollut mukava katsella vuohia katolla pomppimassa. Mutta joo, eihän ne sorkat siinä kulu, vaan 2-4 kertaa vuodessa ne leikataan, etteivät pääse pahaan kuntoon. Kun meillä oli eläinsuojelutarkastus (EU:n satunnaisotantaan päästiin, 2% vuohitiloista tarkastetaan), niin eläinlääkäri kurkkasi myös sen, että sorkat on asianmukaisesti leikattu.
   Jep, ja vuohet ovat kohtuullisen haastavia pidettäviä. Rikkovat kaikki paikat; karsinat ja aitaukset. Meillä poikien karsina on vahvistettu kulmaraudoilla, ovi useilla saranoilla ja kettingillä ja paksulla vesivanerilla. Ja silti paukuttavat päällään puoltoista tuumaista ja leveydeltään kuuden tuuman tietämillä olevat lankut mäsäksi. Aitauksesta saa suhteellisen pitävän, kun tekee sen 1,5 metrisellä aitaverkolla ja vahvoilla tolpilla ja vahvistaa sen sähkövirralla. Vuohet ovat myös kovia hyppimään, joten voivat tulla melko korkeistakin aidoista yli.
   Kivoja eläimiä ne silti on. Eikä niiden kanssa tule tylsää. :)

   Poista
 2. reipaat farmari ovat olet töissä ja hoitane hyvin työt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Joskus täytyy ahkeroida, jotta karvakamuilla on hyvät olot. Ja rapatessa tunnetusti roiskuu. Reiden jättimustelma on aika karmivan näköinen tummanlila-ruskea läntti, mutta mitäs pienistä.

   Poista