Jauhopukki on lentokyvytön kovakuoriaisen näköinen otus. Jauhopukkeja elelee luonnonvaraisena lahopuissa, linnunpesissä ja ihmisten kodeissa. Ne ovat ei-toivottuja tuholaisia, joiden jäljiltä viljatuotteet, kuten jauhot, ovat pilalla. Toiset kuitenkin kasvattavat jauhopukkeja, tai oikeastaan niiden toukkia, jauhomatoja, lemmikkiensä ruuaksi. Niin meilläkin on alettu tehdä.
Jauhomatojen kasvatus on jännää puuhaa. On mielenkiintoista nähdä toukkien kehitys kotelovaiheen kautta kuoriaisiksi.
Jauhomatoja |
Jauhopukki aterialla |
Päivittäin tutkin jauhomatojen laatikon ja kerään pois koteloituneet jauhomadot. Kotelot siirrän muoviseen voirasiaan, joka myös on peitetty harsolla. Rasiassa ei ole muuta kuin koteloita, sillä kotelot eivät tarvitse ruokaa tai nestettä.
Päivittäin tutkin myös voirasian, josko koteloista olisi kuoriutunut valmiita jauhopukkeja. Kuoriutuneet jauhopukit siirrän kolmanteen rasiaan. Rasiassa on jauhoja ja se on peitetty harsolla. Välillä lisään rasiaan pienenpieniä paloja porkkanaa jauhopukkien nesteytystä silmälläpitäen.
Pidemmälle meillä ei vielä olekaan päästy. Ketjuhan jatkuu niin, että kolmannessa rasiassa elelevät jauhopukit munivat munansa jauhon joukkoon. Munista kuoriutuu aikanaan pieniä jauhomatoja. Vähän ajan kuluttua madot siirretään dynolaatikkoon ja niistä kasvaa noin 3 sentin mittaisia jauhomatoja. Isoja jauhomatoja tarjoillaan herkkupaloina kanoille. Nam, nam.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti