keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Esittelyssä: Martta ja Lyyli

Viime viikon sunnuntaina meille muutti kaksi uutta kanaa, jotka nimettiin Martaksi ja Lyyliksi. Martta ja Lyyli ovat orpington - kanoja. Munanetti kertoo orpingtonien alkuperän olevan Englannissa, jossa rotu on kehitetty 1800-luvun loppupuoliskolla. Se munii vuodessa reilusta sadasta munasta vajaaseen kahteensataan munaan ja on hyvä hautomaan. Orpington on jättirotua ja aikuiset kanat painavat kolmen ja puolen kilon tietämistä aina lähemmäs viiteen kiloon saakka. (Vertailuna suomalainen maatiaiskana, joka lasketaan kevyisiin munintarotuihin; kana painaa noin 2-2,5kg. Näin kertoo kirjanen nimeltä Opas pienkanalan hoitajalle.)

Martta ja Lyyli eivät vielä päässeet muiden kanojen kanssa yhteen. Ne totuttelevat omassa yksiössään uuteen kotiinsa. Niillä on yksiössä orsi ja pesäkoppi ja ne on erotettu muista kanoista verkolla. Niillä on siis näköyhteys muuhun porukkaan, mutta vielä ne eivät kosketuksiin asti pääse. Muutto toisten kanojen luokse saattaa tapahtua ensi viikolla.

Martta ja Lyyli muuttivat meille tilalta, jolla vierailusta tuli hyvä mieli. Siellä näki, että eläimistä selvästi pidetään hyvää huolta ja annetaan niiden käyttäytyä lajityypillisellä tavalla. Elämillä oli hyvät tilat ja ne olivat tottuneet ihmisiin. Myös Martta ja Lyyli ovat tottuneet käsittelyyn. Ne ovat rauhallisia rouvia, joita saa silittää.

Nyt odotamme jännittyneinä, että milloin on se päivä, kun Martta tai Lyyli munii ensimmäisen munansa. :)Linssilude Martta, taustalla Lyyli
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti