tiistai 22. toukokuuta 2012

Kesäkuntoon

Kesä on eläinten pidossa parasta aikaa. Tulee hyvä mieli, kun eläimet pääsevät ulos ja voi katsella niiden tyytyväisiä puuhia. Tosin kesä tietää myös lukemattoman määrän työtä.

Meillä on vuohilla kestopehku. Karsinat tyhjennetään kerran vuodessa, näin keväisin. Sen jälkeen karsinat kalkitaan ja niiden annetaan kuivua kunnolla. Sitten karsinaan lisätään turvetta ja pahnoja ja vuohet pääsevät takaisin karsinoihinsa. Kuiviketta lisätään siten, että vuohilla on aina kuivat oltavat karsinassa. Vuoden aikana pohjakerroksista tulee tiivis ja paksu kakkamatto, joka lämmittää talvipakkasella. Koska pintakerroksen kuivuudesta pidetään aina huolta, myös pahat pöpöt pysyvät pohjakerroksissa, eivätkä uhkaa kenenkään terveyttä. Kestopehku on koettu meillä vaivattomaksi ja toimivaksi ratkaisuksi.

Ainoa vaiva kestopehkussa on karsinoiden tyhjentäminen keväällä. Vuoden aikana nimittäin karsinoihin kertyy puolen metrin - metrin paksuinen kerros tavaraa. Se on osittain hyvin painavaa ja sitä tyhjentäessä saa lykätä kottikärryllisen jos toisenkin. Todellakin. Tänään tuohon "pikku" operaatioon kului aikaa noin viisi tuntia. Onneksi apuvoimat saapuivat paikalle, kun olin yksinäni aloittanut urakan ja kuvitellut siitä vielä kunnialla selviytyväni. Olisin saattanut nääkähtää talikon varteen.

Mutta sitäkin hienommalta karsinat taas näyttävät! :) Nyt on tyhjää ja puhdasta. Lattioilla on kalkkijauhetta ja seinien puuosat puhtaan valkoiset kalkkimaalauksen jäljiltä. Vuohilaan tuntui tulevan lisää valoakin, kun seinistä tuli raikkaan valkoiset. Vuohet pääsivät ensimmäistä kertaa tänä keväänä yöksi laitumelle. Kalkkimaali ja karsinat saavat kuivua rauhassa huomiseen iltaan.

Minisika Vicky on talvella ja keväällä juoksennellut vapaana pihamaalla ja poikennut sisällä keittiössä mutustelemassa rusinoita ja soittelemassa vauvan lelua. Talvella ulkoilut ovat olleet hyvin lyhyitä hyytävän pakkasen vuoksi. Nyt keväällä kuitenkin myös Vickyn ulkoaitausta on korjattu ja sen ulkomökin ikkunanpuitteet on maalattu. Neitonen pääsee pian koko päiväksi ulkoilemaan, ehkä jo huomenna.

Viime talven lumi romahdutti lähes kokonaan kanojen ulkotarhan. Sekin on kevään aikana korjattu. Nyt kanat pääsevät ulkoilemaan ehjään tarhaansa ja kuun vaihtuessa kesäkuuksi, on lain mukaankin luvallista päästää kanat vaikka vapaaksi pihamaalle tepastelemaan.

Meidän Tauno-kani (pienisaksanluppa) kuoli viime syksynä kunnioitettavassa kahdeksan ja puolen vuoden iässä ja jäljelle jäi vain belgianjätti Pikku-Jussi. Pikku-Jussilla olisi ollut yksin käytössään valtava kanien ulkoaitaus, josta kasvillisuus oli kuitenkin vuosien saatossa muuttunut ikävän nokkospainotteiseksi. Ei auttanut kuin purkaa koko roska.

Pikku-Jussi muutti hiljattain ulos. Nyt sillä on entiseltä kettutarhalta haettu häkki, jossa sillä on kiinni iso mökki. Tällainen häkkiyhdistelmä on kätevä, sillä aina kun ruoho yhdestä kohtaa loppuu, siirretään häkkiä hieman, ja taas on Pikku-Jussin seisova pöytä katettu.

Myös viime kesän kesäpossut kuluttivat possuaitauksen ihan kamalaksi ja possujen jälkeen syksyn sateet hoitelivat lopun. Ei auttanut muu, kuin hajottaa sekin aitaus. Meidän pihassa on kevään aikana nähty useita komean kokoisia kokkoja, vaikkei juhannuksesta ole vielä tietoakaan.

Tämän kesän kesäpossut saapuvat tulevana lauantaina. Niitä odottaa upea, tänä kesänä rakennettu ulkotarha. Siellä on kaksikolle hieno mökki. Mökki on irti maasta ja siinä on lattia, jotta possuilla on lämmin viileämpinäkin öinä. Mökki täytetään oljilla, ja siellä on varmasti lämmin ja mukava köllötellä, saatan itsekin kokeilla majoittumista siellä. :) Itse tarha on iso ja se koostuu kahdesta osasta. Toisessa päässä on iso tuplaverkotettu häkki, joka on ollut aiemmin pystykorvan asumuksena. Häkki kulkeutui meille kuorma-auton kyydissä ja se piti halkaista kahteen osaan, koska sitä ei olisi muuten voinut suuren kokonsa vuoksi kuljettaa. Nyt häkki on taas hitsattu yhdeksi kokonaisuudeksi. Kesäpossujen aitauksen toinen pää on timpuroitu vahvoista tolpista ja kakkosnelosesta. (Puutavaraa on riittävästi possuaitauksenkin tarpeisiin, kiitos Tapani - myrskyn.) Kesäpossut varmasti viihtyvät tarhassaan.

Laiska töitänsä luettelee, sanotaan. Niinpä päätän raporttini kevään töistä tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti