torstai 27. helmikuuta 2014

Pulled porkia kerrakseen

Viime kesän kesäpossuista, eli Hinkusta ja Vinkusta, on ollut iloa pitkin talvea. Olemme nimittäin saaneet nauttia herkullisen liharuuan, jos toisenkin. Jouluaaton alla kävi nolo juttu, kun kinkku oli niin iso, ettei se mahtunut uuniin. Ei auttanut muu, kuin leikata kinkku kahtia ja jättää pienempi pala odottamaan parempaa aikaa.

Amerikan mantereelta on kotimaahamme rantautunut pulled pork, eli nyhtöpossu. Se on kuuminta hottia, eli trendiruokaa. Possua haudutetaan uunissa lempeällä lämmöllä pitkään. Lopulta se on niin ylikypsää, että lihan saa kiskottua haarukalla säikeiksi.

Päätimme mekin kokeilla, että millaista ruokaa tuosta tulee. Mukailimme ensimmäistä ohjetta joka netistä tuli vastaan. Ohjeessa kehotetaan käyttämään kassleria, eli possun niskaa. Jossain kerrottiin, että oikeastaan mikä tahansa halvempi possun osa on ihan hyvä nyhtöpossuun. Meillä nyt sattui olemaan köntti kinkkua, niin käytimme sitä.

Lihan määräksi ehdotettiin vajaata kiloa. Meillä kinkun paino näytti 5,5kg luineen päivineen. Luu otettiin kuitenkin pois. Lisäksi ohje kehotti paistamaan possua yhteensä nelisen tuntia. Me paistoimme possua 12 tuntia 95 asteen lämmössä.

Ruokaa tuli niin mahdottomasti, että sitä piti tarjoilla useampaan otteeseen myös vieraille. Lämmin possun liha paistoliemessään oli todella herkullista. Sitä tarjoiltiin coleslawn (amerikkalaista sekin), tuoresalaatin, kutunmaidosta tehdyn kotijuuston ja kuttufetan kanssa. Vieraat kiittelivät kilvan pöydän antimia, ja erityisesti possua. Tätä pitää tehdä toistekin.

4 kommenttia:

 1. Piti tulla vielä perästäpäin kommentoimaan, kun jäi niin mieleen tuo nyhtöpossuruoka! Alakerran isäntäkin alkoi kuolata, kun luin sille ääneen tätä. Tuossa "paistoliemessään"-sanan kohdalla sillä aivan polvetkin notkahtivat. Olisipa omaa possua!

  VastaaPoista
 2. Alakerran isännän polvien notkahtamisesta tuli kyllä päivän parhaimmat naurut. :) Ihan sikahyvää se ruoka olikin, ja vieläpä sanan varsinaisessa merkityksessä.
  Possut on kyllä kivoja. Pian pitää ruveta kyselemään, että saisiko tulevaksi kesäksi possuja. Meillä on nimittäin käynyt niin, että parit ensimmäiset kesäpossut (eli Veera ja Justiina sekä seuraavana kesänä Kärsä, Töpseli ja Saparo) saatiin yhdestä paikasta. Sitten possujen pito lopetettiin siellä. Seuraavasta paikasta tulivat sitten Herkkupeppu ja Simasuu sekä nyt viime kesänä Hinku ja Vinku. Viime kesänä tästäkin paikasta sanottiin, että ovat aikoneet lopettaa possujen kasvattamisen. Käskivät kuitenkin tänä keväänä soitella, että jos ovat tulleet toisiin ajatuksiin. Vielä ei ole soitettu, mutta voi olla, että on taas uuden sikalan etsiminen edessä...

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti sikala löytyy, kun omien sikojen kanssa tietää aina, mitä syö :) Pulled pork taitaakin olla trendiruokaa ja oikein hyvää lisäksi...täytyypä hakeutua farmille mahdollisimman pian ;)

  VastaaPoista
 4. Tervetuloa vain farmille, rva. :) Toivotaan tosiaan, että tämänkin kesän possut löytyvät. Tänään pitäisi tehdä aiheeseen liittyen ensimmäiset tiedustelut.

  VastaaPoista