keskiviikko 28. elokuuta 2013

Tikit pois

Jojon tikit poistettiin eilen. Eläinlääkäri nyppi tikit pois kun eläinten hoitaja ja meikäläinen makasi riuhtovan ja sätkyttelevän koiran päällä. Jojo ei tykännyt yhtään siitä, että se pistettiin selälleen ja mahaa alettiin nyppiä. Eläinlääkäri kehotti minua juttelemaan Jojolle rauhoittavasti. Totesin, ettei paljon auta, sillä Jojon kuulo on heikko ja päässä oleva pönttö tekee sen, että neito kuulee vieläkin huonommin. Lopulta vastarannan kiiski kuitenkin antoi periksi ja makasi kiltisti tutkimuspöydällä. Lopuksi mahaan ripoteltiin vielä Basibact-puuteria. Sitten saatiin lähteä kotiin.

Tänään Jojo pääsee eroon päässä olevasta pöntöstä ja pääsee ulkoilemaan pihalla vapaana. Hihnatuomio on päättynyt. Parin kuukauden päästä pitäisi viimeinen nisäkasvain käydä leikkauttamassa. Mutta sitä ennen haava saa kunnolla parantua.

Jojon "tuomio" oli muutenkin varsin hyvä. Patologi tutki nisäkasvaimet ja lausunnossa lukee seuraavaa:

"3 tuumoria: Fibroadenooma. Tutkituissa näytteissä todettiin hyvin rajoittunut hyvälaatuinen rauhaskasvain, johon liittyy epiteliaalisen komponentin lisäksi myös sidekudosprolifetaatiota. Muutokset vaikuttavat kokonaan poistetulta. Kyseessä on nk. fibroadenooma.

1 tuumori: Diktaalinen adenooma. Tutkitussa näytteessä todettiin hyvin rajoittunut hyvälaatuinen apokriinirauhasen tiehytepiteelistä alkunsa saanut kasvain. Kasvaimessa on ainoastaan epiteliaalinen komponentti, joka on järjestäytynyt tiehytrakenteita muodostavasti. Tiehyitä vuoraa kaksikerroksinen epiteeli, joka paikoin muodostaa papilleja, jotka työntyvät laajentuneiden tiehyeiden sisään. Strooman määrä on vähäinen. Kasvainkudos ei ulotu tukitun näytteen reunoille.

Tämän tyyppiset kasvaimet eivät yleensä uusiudu paikallisesti täydellisen kirurgisen poiston jälkeen. Kasvaimien esiintyminen multippeleina voi lisätä uusien kasvaimien kehittymisen riskiä."

Tarvitsisin tämän kaiken kunnolliseen ymmärtämiseen latinan sijaan selkokieltä. Mutta eläinlääkäri kiteytti vielä keskeisimmän asian: Kaikki kasvaimet olivat hyvälaatuisia.

On se vaan aika terve mamma, se Jojo! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti