sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Nisäkasvaimet

Eläinlääkäri kävi rokottamassa possut perjantaina ja samalla myös vanha rouva Jojo sai rokotteen. Kaikki sujui hyvin ja piikit tuli tuikattua oikeisiin paikkoihin. Possujen kanssa edettiin nopeasti, mutta Jojo sai vähän tarkemman tutkimuksen.

Jojohan on cocerspanieli-seropi, (eli SEkaROtuinen PIski, ) ja sillä on ikää 12 ja puoli vuotta. Se tuli minulle vajaan neljän kuukauden ikäisenä eläinsuojeluyhdistykseltä. Sen äiti siis on coceri ja isä kaikkea mahdollista muuta.

Jojo on hyväkuntoinen, eikä iästään huolimatta raihnainen. Sillä on muutamia vuosia ollut krooninen bronkiitti, eli keuhkoputkentulehdus. Se pysyy kokonaan kurissa pienellä annoksella kortisonia. Kuulo on myös heikentynyt melkoisesti, mutta mitä voisi olettaa, jos ikää on jo saman verran kuin 9kymppisellä ihmisellä.

Iän tuomista asioista huolimatta Jojo kirmaa pihalla omissa projekteissaan ja on luonteeltaan huomattavasti vilkkaampi kuin corgikaverinsa Elvis, 5vee. Jojo esimerkiksi huomasi muutama päivä sitten, että yksi pihan porteista oli jäänyt auki ja häippäsi omille teilleen. Sitten rouva haettiin autolla takaisin, kun se tuki innokkaana naapurin pihaa muutaman sadan metrin päässä.

Jojon takia olen tänä vuonna joutunut vahvistamaan kesäpossujen verkkoaitausta. Neitonen kun oli päättäväisesti repinyt verkkoa auki, jotta pääsisi käsiksi possujen herkkuruokiin. Se itse asiassa oli jo puolittain tunkeutunut possuaitaukseen, kun yhytin sen pahoista teoista.

Mutta takaisin eläinlääkäriin ja tutkimuksiin. Eläinlääkäri tutki Jojoa ja totesi, että rouva on varsin hyvin voivan oloinen, ei kipeä tai raihnainen. Mutta kaksi pientä nisäkasvainta sillä on.

Nisäkasvain on kasvain maitorauhasessa ja sitä esiintyy iäkkäillä, leikkaamattomilla narttukoirilla. Noin puolet kasvaimista on hyvälaatuisia ja puolet pahalaatuisia. Koira voi yleensä hyvin kun nisäkasvaimet ovat pieniä. Pahalaatuiset kasvaimet lähettävät etäpesäkkeitä esim. keuhkoihin, ja tämän jälkeen tilanne on huonompi.

Röntgenkuvauksella selvitetään kasvainten laatu ja etäispesäkkeiden olemassaolo. Tämän jälkeen nisäkasvaimet (ja yleensä pari ylimääräistä, tervettä, nisää) voidaan poistaa leikkauksella. Leikkaus on yksinkertainen. Leikkaus ei kuitenkaan aina ole mahdollinen. Silloin voidaan miettiä solunsalpaajahoitoa.

Eläinlääkäri siis totesi Jojolla nisäkasvaimet ja kertoi osan edellä olevasta informaatiosta. Hän totesi, että nyt sitten kannattaa miettiä, että halutaanko Jojoa leikata. Jos halutaan, se kannattaa tehdä nyt, kun kasvaimet ovat vielä pieniä. Isoja kasvaimia ei kannata enää leikata. Eläinlääkärin mukaan leikkausta puoltaa se, että Jojon sydän on hyvässä kunnossa.

Nyt sitten mietitään, että mitä tässä tehtäisiin. Ikäähän rouvalla jo on, joten sen puolesta ei suuriin toimenpiteisiin viitsi ryhtyä. Ennemmin antaa Jojon elää hyväkuntoisena sen aikaa kun asiat ovat hyvin. Toisaalta se on vielä suhteellisen terve ja hyväkuntoinen ja jos pienellä toimenpiteellä saadaan sellainen elämä jatkumaan, niin miksi ei? Ajatuksena onkin, että otetaan röntgenkuvat nyt alkuun. Jos etäpesäkkeitä ei ole, niin leikkausta voisi harkita.

Joka tapauksessa kuitenkin on selvää, valitettavasti, ettei kukaan meistä elä ikuisesti. Sen asian tiedostaminen kuuluu lemmikin omistajan ikäviin velvollisuuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti