tiistai 26. maaliskuuta 2013

Tyhmä, kylmä ja PITKÄ talvi

Olen odotellut, että koska se kevät kunnolla alkaa ja tulee lämmin. Saisi vihdoinkin tehdä kaikkkia eläimiin liittyviä juttuja, joita ei ole talvella mahdollista / järkevää tehdä. Mutta Suomen talvi on pitkä, kylmä, pimeä ja tyhmä, eikä tunnu tänä vuonna ollenkaan loppuvan. Ärsyttävää.

Vuohien kestopehku alkaa olla aikamoinen. Sehän siis tyhjennetään kerran vuodessa, keväällä. Tämän jälkeen lopun vuotta pehkua vain lisätään, jotta sen pinta on kuiva ja vuohien on siinä mukava olla. Pehku myös lämmittää eläimiä talvella. Nyt pehkupatja on niin paksu, että meikäläisen pituisen ihmisen pää hipoo vuohien karsinassa ollessa kattoa.

Kanat ovat mukavia, mutta hirmuisen pölyisiä elämiä. Pitkinä, kylminä talvikuukausina ei oikein vuohilan pölyllekään ole voinut tehdä mitään. Nimittäin, kun sitä siivoaa, on pölypilvi niin sankka, että eläinten on parempi olla ulkona. Eikä eläimiä noin vain laiteta talvella ulos. Pakkanen on pienille, viluisille possuille huono juttu. Kanat puolestaan eivät suostu menemään lumihankeen, eivätkä vuohetkaan fanita isoja kinoksia.

Tänään sitten kuitenkin kyllästyin odottamiseen ja vuohilan suurimmat pölyt ja hämähäkinseitit saivat kyytiä. Possut ulkoilivat vain ihan välttämättömän ajan, sillä ilma on niille vielä ihan liian kylmä. Olisin kovasti toivonut, että olisin voinut pistää kaikki eläimet kunnolla ulos ja puhaltaa kaikki huushollin pölyt paineilmalla pois. Mutta ehkä sitten kesemmällä.

Kyllä pintapuolinenkin pölytys silti muutti vuohilan fiksumman näköiseksi. Meillä on muutama roikkuvaksi koristeeksi tarkoitettu pääsiäismuna sekä kukko, jotka ehkä käyn vielä ripustamassa kanojen karsinoiden ulkopuolelle. Meillä ne tosin eivät ole pääsiäiskoristeita, vaan saavat jäädä pidemmäksi ajaksi. Meillä kun munat ja kukot ovat ympärivuotisia juttuja.

Niin, älkääkä turhaan surko sitä, että nyt meni siivouksen myötä hämähäkkien elämäntyö hukkaan. (Koska tiedän, että juuri sitä varmasti suritte.) Meillä kun on vuohilassakin, lähinnä possujen vuoksi, talvellakin mukavan lämmin. Niinpä myös hämähäkkiarmeija pakeni toisiin piilohin, kun heiluin luudan kanssa ja putsasin verkkoja pois. Eipä siis mene kuin muutama päivä, niin upeat verkkokorakennelmat ovat entisellään... jippii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti