sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Hauskat kotkottajat

Kanat on kyllä veikeitä eläimiä. Meidän pikkuruiset chabot munivat pikkuruisia munia. Lisäksi ne ovat hauskannäköistä sakkia, kun tepastelevat pienet pyrstöt aivan pystyssä. Ne ovat malliltaan ihan erilaisia, kuin muut kanamme.


Meidän chabot, MiniRokkis rouvineen, väistävät ihmisiä. Paitsi silloin, kun chabokanat ovat hautomassa. Silloin kannattaa ihmisen väistää. Ne vartioivat munia intohimoisesti ja nokkaisevat monta kertaa kovaa, jos munia yrittää viedä. Hanskojen kanssa munien kerääminen onnistuu kuitenkin mainiosti.


Näiden pikkukanojen seurana on pari valkoista hy-linea, eli Valkuainen ja Lumikki. Nämä kotkottajat ovat siis sitä rotua, joka munii kaupastakin ostettavat valkoiset kananmunat. Lisäksi parvessa asuu musta Piparminttu-kana, joka on rodultaan araucana ja munii sinisiä munia.


Kun tämä sakki on arkaa, niin toisella puolella asuva Kalle-kukon jengi ei sitä ole. Kalle-kukko on siis asunut meillä nyt muutaman viikon ja on osoittautunut kyllä ihan loistavaksi tyypiksi. Se on kiltti ja rauhallinen ihmisiä kohtaan ja varsin huolehtivainen rouvillensa.


Kalle-kukon kanssa majaa pitävät hy-line brownit Rouva Heinämäki ja Ruskuainen. Ne ovat äärimmäisen uteliaita ja kesyjä, erityisesti Rouva Heinämäki. Kun kanojen tarhasta menee pois, täytyy pitää huoli, ettei Rouva Heinämäen pää ole oven välissä, kun se seuraa niin innokkaasti ihmisiä. Nämä kanat munivat ruskeita munia, niitä samoja, joita voi kaupastakin ostaa. Myös Kalle-kukko on hy-line brown.


Lisäksi parveen kuuluu kolme mustaa kanaa Leenu, Liinu ja Tiinu, joiden rotu on määrittelemätön. Äärimmäisen rauhallinen ja vanha Peppi on suurikokoinen, valkoinen orpington ja myöskin osa tätä parvea.


Kalle-kukko ilmoittaa suureen ääneen rouvillensa, että nyt on ruokaa tarjolla, kun tarhaan käy viemässä esimerkiksi heinää. Myös kastematoja tongitaan innokkaasti, erityisesti jos ihminen auttelee vähän lapiolla. Myös kastemadot Kalle-kukko säästää rouvillensa, ilmoittaa vain, että täällä on mato.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti