keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Marsujen kodin sisustus

Marsuissa on monta hauskaa puolta, mutta yksi niistä on niiden häkin sisustaminen. Siinä pääsee käyttämään luovuuttaan ja kokeilemaan erilaisia ideoita.

Meillä Maltti ja Valtti asuttavat kahta marsuhäkkiä. Toinen tuli marsujen mukana, toisen ostin käytettynä. Poistimme häkeistä sivuovet ja kiinnitin häkit toisiinsa nippusiteillä oviaukot vastakkain. Häkkien välille rakennettiin silta, jota pitkin marsut voivat kulkea häkistä toiseen vapaasti. Näin marsuilla on tuplasti sen verran tilaa kuin kahdelle marsulle vähintään suositellaan ja jos velipojan naamataulu alkaa ärsyttämään, marsu voi marssia siltaa pitkin toisen häkin puolelle murjottamaan. Yleensä Maltti ja Valtti viihtyvät kuitenkin samassa paikassa.

Häkissä on tee-se-itse-mökki, joka on jaettu kahtia. Kumpikin marsu pääsee siis omasta ovestaan omaan yksiöönsä. Yksiössä ei taida muita huoneita ollakaan, kuin ruokakomero. Mökkiin kun tarjoillaan Maltin ja Valtin kuivamuona.

Marsuille on myös rakennettu pajusilta ja keinulauta. Molempien käyttöaste on jäänyt pienehköksi, mutta voihan niiden alle ainakin piiloutua.

Häkkien pohjalle olen kokeillut monenlaisia vaihtoehtoja: purua, haapahaketta, pikkupyyhkeitä ja pehmeitä mattoja.

Valtti pehmeällä matolla mökin edessä ja sillan juurella.


Puru on melkoisesti edullisempaa kuiviketta kuin haapahake. Se kuitenkin sotkee ja pöllyää. Kun marsu pinkaisee juoksuun, lentelee puru ympäriinsä. Haapahake (kauppanimi Mörttiröpö) on painavampaa, eikä pöllyä. Lisäksi puru voi aiheuttaa minulle hengitysoireita, haapahake ei niin tee. Kumpikin ajaa kuitenkin asiansa: toimii kuivikkeena.

Kuivikkeena voi käyttää myös pieniä pyyhkeitä tai helposti pestäviä pikkuisia mattoja. Ne ovat hyvä vaihtoehto siksi, että marsut tykkäävät pehmeästä. Pehmeällä matolla on kiva köllötellä. Monesti Maltti ja Valtti nukkuvat pehmeässä paikassa täydessä unessa, kun niiden häkin viereen hiipii katsomaan.

Pehmusteiden miinuspuoli on se, että marsujen pyykkiä pitää pestä usein. Meillä käytetään hajusteetonta pyykkipulveria ja sehän sopii hyvin myös marsujen pyyhkeille ja matoille.

Maltti tutustuu uuteen pehmukkeeseen, joka sattuu oikeasti olemaan lasten jakkaran irroitettava pehmuste.


Tällä hetkellä Maltin ja Valtin kotona suuri osa lattiapinta-alasta on pehmeiden pyyhkeiden ja mattojen peitossa. Toisessa häkissä on kissanhiekkalaatikko, jossa on purua. Siihen laatikkoon tarjoilen marsujen heinät ja tuoreet ruuat. Marsu nimittäin syö ja usein samalla pissaa tai kakkaa. Kun marsut siis syövät laatikossa, sotkua tulee ehkä hieman vähemmän.

Jotkut ovat onnistuneet opettamaan marsunsa pissaamaan yhteen paikkaan. Meillä kyllä pissaillaan mihin vain. Ja se tietenkin tarkoittaa säännöllistä siivoamista. Toisaalta on aina hauskaa, kun saa marsuille vaihdettua uuden sisustuksen. Se miellyttää silmää.


2 kommenttia:

 1. Voi miten kivaa, marsujen kuulumisia! Puru onkin sellaista, että se aiheuttaa hengitystieoireita monelle. Meillä purua oli häkissä, ja aihauksessa häkin ympärillä oli tavallisia froteepyyhkeitä. En ole tainnut onnistua opettamaan yhtään marsua tiettyyn paikkaan pissaamiseen - jokainen heistä antoi mennä, missä nyt sattui sillä hetkellä olemaan. Minäkin tykkäsin sisustaa marsujen häkkiä. Terkkuja Maltille ja Valtille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Helpottavaa huomata, että en ole ainoa, joka ei ole oppinut pissattamaan marsua yhteen paikkaan. :) Olen nimittäin katsonut videopätkiä, joilla annetaan vinkkejä, että miten marsua voi kouluttaa tässä asiassa. Tosin eräs kanikasvattaja sanoi minulle ihan kasvotusten, että opettaminen täytyy tehdä ihan pienenä, muuten ainakaan kani ei kuulemma opi. Maltti ja Valtti tulivat meille puolivuotiaina, joten voin uskotella itselleni, että siinä on syy...
   Välitän terveiset aamupalan kera huomenna. :)

   Poista