maanantai 8. joulukuuta 2014

Sinisiä munia

Kauan odotettu päivä koitti marraskuun 27. päivä, kun kanojen pesään oli ilmestynyt ensimmäinen sininen muna. Se oli pieni ja kaunis. Araucanatipusta on siis kasvanut kana ja se on alkanut munimaan.

Tähän päivään mennessä araucanan munia on tullut jo viisi. Kaikki munat ovat ehjänä kennossa, sillä kuka nyt raaskisi noin kauniita munia syödä? Toisaalta vähän kutkuttelisi rikkoa yksi muna ja kurkata, että onko todella niin, että munan kuori on sininen myös sisältä. Näin kerrotaan erilaisissa tietolähteissä, joissa araucanoista puhutaan.

Ihan sataprosenttisen varma en ole siitä, kumpi araucanakaksikosta on munia pyöräyttänyt. Alunperinhän epäilin (ja moni muukin epäili), että toinen tipuista on kukko. Se ei kuitenkaan ole alkanut kiekumaan tai saanut enempää kukkomaisia piirteitä. Joten ehkä se sittenkin on kana, kuten tarkoitus olikin.

Mutta meilläpä on sinisiä munia. Lällällää!! :)

7 kommenttia:

 1. Jee, onneksi olkoon! Mä olen syönyt joskus araucanan ekan munan. Täällä: http://marrasthetics.wordpress.com/2013/04/22/viikonlopun-kulinarismia/

  Tosin tuossa kuvassa ei näy munan sinisyys, koska mökillä kännykällä hämärässä napattu kuva, niin kärsii värit... Anyway, sain kunnian syödä ekat munat, vaikkei araucanat mun ookaan, mutta olin aikoinaan ne munat sinne järjestänyt, mistä araut haudottiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, olipa hieno eka muna ja keltuainen näytti tosi herkulliselta! Meilläkin ihan ekamunassa oli veriviiru.

   Poista
 2. Saisikohan tuon ominaisuuden siirrettyä risteyttämällä maatiaiskanalle? Ai, ei olisi saanut kirjoittaa tuota, maatiaisten säilyttäjät kimpaantuvat! Ihan vain teoriassa mietiskelin... Vaikka vihreitä niistä munista kai tulisi sillä lailla. Eieiei, en meinaa yrittää, tietenkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä vuosien saatossa risteytynyt pitkin maailmaa... Mitä enemmän ruskeamunaista perintää tulee joukkoon, muuttuvat munat semmoiseksi oliivinvihreiksi. Se ero on araucanoissa ja muissa kanoissa, että araulla sininen väri tulee munaan jo siellä alkuvaiheessa, kun väri tulee jostain sapesta muistaakseni ja siksi muna on sisältäkin sininen, mutta ruskea väri tulee munaan vasta päälle, juuri ennen munintaa ja siksipä ruskean munan kuori on sisältä valkoinen. Kai niillä risteytyksillä sitten tulee jo alkuun sitä sinistä/vihreää sinne kuoreen ja lopuksi vielä ruskeaa päälle? Mene ja tiedä...

   Poista
  2. Meidän ekat kanat oli risteytyskanoja. Niissä oli kai jotain kääpiörotua ja ehkä olivat etäisiä sukulaisia (kummin kaiman siskon kissan ulkoiluttajia, tai jotain) araucanoille. Ne nimittäin munivat sinertäviä/vihertäviä munia. Kuori oli ulkopuolelta aika samanvärinen, kuin nyt tulleet araucanan munat. Kuten Marra mainitsikin, niin risteytymäähän araucanojen kanssa on vuosien saatossa ollut. Aika aggressiivisesti se sininen väri munissa pysyy, vaikka kanoja risteytetäänkin. Tai vihertävä sävy kumminkin.

   Poista
 3. Vautsi, onneksi olkoon :) Onko teillä joskus aiemmin munittu sinisiä munia (ihan kuin olisi, tai sitten muistan väärin :D ) ? Kuulostaa kyllä hienolta, voisi tulla minullekin ongelmaksi tuo syöminen. Katso kuitenkin se kuori sisäpuolelta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On ne ihka ekat siniset munat kyllä aika ainutlaatuisia. Täytyy jossain kohtaa raaskia sellainen rikkoa ja maistaa.
   Kyllä meillä tosiaan on ennenkin sinisävyisiä munia munittu. Ihan ekat tämän talon kanat oli asialla. Eräs kaupunkilaistuttu ei uskonut. Piti viedä hänelle munia. Siltikin hän epäili, että olen munat vesivärillä maalannut. heh!

   Poista