torstai 11. joulukuuta 2014

Igorin kanaa

Orpingtonien hankinta joskus muinoin oli sinänsä vähän huti, että ne eivät ole koko meillä olonsa aikana juuri munineet. Myöhemmin kävi ilmi, että meille tulleet kanat olivat jo parhaan munintaikänsä ohittaneet, eli olivat vanhoja akkoja kaikki.

Omat munat on kuitenkin se juttu miksi meillä on kanoja. Puhelimme, että olisi ehkä aika uusia vähän kanakantaa, jotta munantuotanto elpyisi. Lisäksi orpingtonit ovat suurikokoisia kanoja ja niissä on paljon lihaa, joten sekin olisi hyödynnettävissä.

Tuumasta toimeen. Vähensimme kerralla lähes koko orpingtonkatraan. Martta, Lyyli, Matami ja Mimmi päätyivät ihmisten ruokapöytään ja pakastimeen. Orpeista jätimme yhden, eli Pepin. Lisäksi isokokoisia kanoja on vielä brahmakana Muffinssi ja jättikochinkana Bertta. Joukkiota johtaa jättikochin Herttakunkku.

Itsenäisyyspäivän päivällisellä meillä tarjoiltiin "Kanaa igorin tapaan". Tämä ruokalaji on kuulemma valtava hitti, kaikki sitä tekevät. Alkuperäinen ohje lienee lähtöisin eräästä ruokablogista. Kuullotetun sipulin ja paprikoiden sekaan heitettiin muun muassa mausteita ja smetanaa. Kokonaisuudesta muodostui herkullinen kastike, joka kaadettiin uunipannuun, pikaisesti paistinpannulla käyneiden kanafileiden päälle. Lopuksi vielä maustekurkkua pintaan ja uuniin. Meidän ruokapöydässä oli lisäksi lantusta tehtyjä ranskalaisia.

Olen kuullut puhuttavan, että vanha liha on sitkeää. Valitettavasti tuli käytännössä osoitettua, että se pitää paikkansa. Se vei vähän nautintoa maittavalta aterialta. Mutta nyt kun sen tietää, loput orpingtonien tarjoamat antimet päätyvät ehkä kanapyöryköihin tai vastaavaan, jossa liha on jauhetussa muodossa. Ilmeisesti sitkeys olisi myös vältettävissä, jos lihaa keittäisi kauan.

Nyt täytynee miettiä, että millaisia hyvin munivia kanoja sitä sitten hankkisi orppirouvien tilalle. Voi olla, että hankintalistalla on ihan tehomunijakanoja, eli valkoisia tai ruskeita hy-lineja. Tai jotain muita. Kuka tietää.

2 kommenttia:

  1. Toi Igorin kana näyttä kuvissa just siltä, että tuoksun suorastaan tuntee ja sen on pakko olla hyvää! :) vielä kun saisi aikaiseksi kokeilla...

    VastaaPoista
  2. Se oli hyvää. Kannattaa kyllä kokeilla....

    VastaaPoista