perjantai 3. tammikuuta 2014

Eläinten joulu

Joulu meni jo, mutta kerron vähän karvakamujen pyhien vietosta.

Jouluna oli aikaa siivota vuohilassa kunnolla. Niinpä vuohet Onni, Soma ja Voitto-Viljami saivat passituksen ulos vesisateeseen. Niiden mielestä sateinen keli on inha juttu, joten ulkona ei kauheasti kirmailtu. Ulkoilun aikana niiden kestopehkua vahvistettiin, eli karsinat saivat uuden kerroksen turvetta ja pahnaa. Heinääkin herrasväki sai normaalia enemmän. Saahan jouluna vähän mässäillä. Lisäksi vuohilla oli ne omat joulukuuset popsittavana.

Myös possuja odotti sama kamala kohtalo; ulos vesisateeseen. Minisiat eivät ulkoile aitauksessaan talvella, joten ne saivat juoksennella pihalla vapaana. Ei se niitä miellyttänyt, ymmärrän kyllä. Kuka nyt vesisateesta tykkäisi? Nopeasti älykäs Vicky keksi, että vuohilan heinävarastoon pääsee ulkokautta. Sinne possut suuntasivat sateelta suojaan. Minäkin istuin possujen seurassa hetken, rapsuttelin ja juttelin niille. Sitten kärsäkkäät pääsivät sisälle. Siellä odottikin uudet turpeet ja valtavat röykkiöt uutta pahnaa ja heinää. Pehmoisiin ja lämpimiin kasoihin oli kiva kaivautua rankan koettelemuksen jälkeen. Possut saivat porkkanoita ja joulupipareita.

Myös kanala tyhjennettiin purusta ja kanojen pesien kuivikkeet vaihdettiin. Myrskyinen syksy on vähän riepotellut kanojen ulkotarhaa, mutta niitäkin odotti sama, ikävä tuomio; ulos sateeseen. Onneksi kanalan siivoamisessa ei kauaa nokka tuhissut ja kotkottajat pääsivät pian ihanaan, puhtaan purun tuoksuun. Kanat herkuttelivat jouluna lanttulaatikolla ja porkkanalaatikolla.

Siistiä tuli, vaikka vähän piti märästä ulkoilmasta kärsiäkin.

Tässä Vicky (vasemmalla ylhäällä) ja Daniel tutustuvat uusiin kuivikkeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti