torstai 28. joulukuuta 2017

Hoitotoimenpiteet possun kanssa

Sika on arka ja rutiineja rakastava eläin. Sitä ei juuri kannata pakottaa, sillä siinä tulee todennäköisesti häviämään. Lisäksi sialla on erinomainen muisti ja jos sian kokemus jostain on huono, on seuraava kerta edellistä vaikeampi.

Sika on äärimmäisen älykäs, mutta se ei ole miellyttämishaluinen kuten koira. Sika oppii siis nopeasti, mutta ei välttämättä halua olla ihmiselle mieliksi. Sen täytyy hyötyä asiasta jotenkin, eikä asia saa olla sille pelottava. Ruoka on loistava motivaattori ja asiat täytyy tehdä sellaisessa tahdissa, joka sopii sialle.

Urho-possu esimerkiksi tietää, että joka kerta kun se pissaa ulkona, se saa namin. Se on sisäsiisti ja nameilla varmistetaan, että Urho on sitä jatkossakin. Joka kerta kun tullaan ulkoa, Urhon kärsä pyyhitään ja se saa namin. Kärsä pyyhitään, vaikka se olisi puhdas. Näin rutiini säilyy ja sujuu hyvin silloinkin, kun kärsä on kyntänyt mutaa.

Villapaitojen ja valjaiden pukeminen onnistuu hyvin, sillä sitä on harjoiteltu ja aina saa sen jälkeen namin. Urho tykkää nykyään kylpemisestä, sillä kylpyveteen tipahtelee välillä nameja. Kun Urho kauhoo namia kärsällään vedestä, se pesee samalla itseään. Tietenkin possu pestään muutenkin.

Sorkkien leikkuu ja korvien puhdistus onnistuu parhaiten kun possu nukkua retkottaa säkkituolissa peiton alla. Kun Urho on riittävän rento ja se tietää mitä tapahtuu, se ei vaivaudu heräämään toimenpiteiden ajaksi. Tietenkin sorkkien leikkuussa on oltava äärimmäisen varovainen. Sattua ei saa, tai seuraavan kerran jäävät sorkat leikkaamatta.

Urhon kanssa on harjoiteltu hieman myös kohdetyöskentelyä. Toisin sanoen Urho koskettaa kärsällään palloa, joka on kepin päässä. Sen jälkeen se saa jälleen namin. Tästä on hyötyä, sillä eläintä saa näin ohjailtua esimerkiksi kulkemaan toivottuun suuntaan. Siitä voi myös olla hyötyä pelottavassa tilanteessa, kuten eläinlääkärissä. Pallon koskettaminen on tuttua ja siitä saa namin, vaikka muut asiat ympärillä ovatkin vieraita ja pelottavia.

Tietenkin Urho osaa myös soittaa pianoa ja tietää, että sohvalle ei saa mennä. Se pääsee hyppäämällä pois aitauksestaan, mutta jää sinne  silti tyytyväisenä yöksi ja ihmisten työpäivien ajaksi. Pois se saattaa hypätä, kun huomaa, että ruokaa on tarjolla. Silloinkin possu ohjataan takaisin aitaukseen ja päästetään ovesta sitten, kun se osaa olla nätisti.

Monenlaisia asioita pieni kärsäkäs siis lopulta osaa. Ihmiset oppivat sian kanssa säännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä ja pakko on oppia vähän oveluuttakin - muuten ei onnistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti