keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Heinissä hyppimässä

Heinä on saatu onnellisesti kuivatettua seipäillä, sillä sää oli suosiollinen ja aurinko lämmitti. Nyt heinä on jo sisällä, että antaa sataa vaan, jos siltä tuntuu!

Naistenlehdissä kehotetaan peuhaamaan heinissä ja muistellaan kuinka lapsena oli hurjan hauskaa pomppia heinäkasan päällä. Niinpä niin. Ehkä vähän turhan kauniiksi maalattu maalaisromanttinen mielikuva.

Oikeasti kuivat heinät pistelevät ja raapivat ja heinissä hyppiminen on raskasta työtä. Samalla se on kuitenkin myös tärkeää työtä. Nimittäin kun heinät saa tallottua pienempään tilaan, sitä mahtuu enemmän. Ja mitä enemmän heinää on, sen pidemmäksi aikaa se riittää eläimille.

Minä olin kolme tuntia yhtä soittoa pomppimassa jatkuvasti kasvavan heinäkasan päällä. Se oli hikistä hommaa, sillä päivä oli kuuma, työ fyysistä ja pistelevien heinien vuoksi oli pakko olla pitkät hihat ja housunpuntit.

Urakan jälkeen tuntui, että kaikki ihohuokosetkin olivat täynnä heinäpölyä, naama oli kuorittu karkealla merisuolalla ja silmiä kirveli. Enkä viitsi edes kertoa minkäväristä tököttiä tuli, kun niisti nenää.

Maalaisromanttinen idylli saattoi nyt saada pienen särön. Siitä huolimatta meillä on nyt kuusi traktorin peräkärryllistä loistavaa heinää säilössä talveksi. (Ja se on paljon se, nimittäin 7 seipäällistä enemmän kuin viime vuonna.)

4 kommenttia:

 1. Maalaisromantiikkaa tai ei, onpas hyvä, että saitte heinät kuivatettua - näillä kesäsäillä se ei ole ihan itsestäänselvyys =) Minäkin muistan muuten lapsuudesta juurikin sen suolan kirvelyn jaloissa ja pölystä sakean ilman, mutta pomppimaan oli silti pakko päästä. Oma koti ei ollut lähelläkään maalaistaloa, mutta mökki oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi tosiaan saatiin heinä sisälle. Vuohet kun tykkäävät meidän omasta heinästä enemmän kuin ostoheinästä. Kenties paalaaminen vaikuttaa heinän makuun, kun heinä tungetaan niin tiiviiseen pakettiin, ettei irtoheinää ikinä saisi. Lisäksi paalattu ostoheinä pölisee useammin kuin meidän oma, seipäillä kuivattu heinä.
   Kiva, että sinulle on jäänyt hyviä muistoja lapsuuden heinähommista. :)

   Poista
 2. Meilläkin on homma tehtynä, eikä siinä romantiikkaa ollut lähelläkään, mutta sade oli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sade tai sateen uhka tuo aina ylimääräisiä sydämentykytyksiä heinähommiin ja pistää vipinää työtahtiin. Onneksi kuitenkin saitte heinät sisälle. Elukat tykkää. :)

   Poista