perjantai 20. tammikuuta 2017

Ihon hoitoa

Maltti ja Valtti ovat nyt asuneet meillä pari päivää. Valtin iho kutisee ja marsu raapii itseään runsaasti. Iho on hilseilevä ja yhdestä paikasta rikki. 

Kävin tänään näyttämässä kuvia Valtin ihosta eläinlääkärillemme. 

Punnitsin marsut, jotta voin kertoa eläinlääkärille nekin tiedot. Punnitus onnistui hyvin, kun pistin marsun pieneen pahvilaatikkoon ja siinä keittiövaa'alle. Maltti painoi 934 g ja Valtti 792 g. 

Valtin paino ehkä kertoo siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Se on kuitenkin sen verran vähemmän, kuin Maltin paino. Eläinlääkärin mukaan paino on hyvä apuväline, kun arvioidaan marsun yleiskuntoa. Paino on kuulemma ihan OK tässä tilanteessa, mutta sen seuraaminen on muun hoidon ohella tärkeää. (Nimittäin jos kävisi niin, että hyvästä hoidosta huolimatta tilanne ei merkittävästi parane ja marsun paino vain laskee, pitäisi miettiä eutanasiaa. Mutta se on tällä hetkellä vain asia, joka on hyvä tiedostaa.)

Sain ison kasan purkkeja ja vinkkejä mukaani. 

Tärkeimpänä eläinlääkäri piti C-vitamiinin saantia. Sen puute voi selittää oireita, mutta muitakaan mahdollisuuksia ei voi sulkea pois. Siksi uusi loishäätö on tarpeen ja myös sieni-infektio on mahdollinen. 

Nyt illalla ryhdyin sitten töihin. Valtti pääsi lämpimään kylpyyn ja sen iho pestiin silsaan eli sienitartuntaan tehoavalla shampoolla. Lisäksi pesun avulla oli tarkoitus saada hilseilevä karsta pois iholta. Marsun päätä tai korvia ei saa kastella. Valtti ei varsinaisesti arvostanut pesua, mutta pyyhkeen sisällä oli sitten kiva puputtaa salaattia. Salaatin sisään ujutin C-vitamiinia, tietenkin. Annoin sille myös ruuan päällä suun kautta otettavaa öljyä, joka tukee ihon paranemista.

Kun iho oli kuivunut, Valtti sai iholleen rauhoittavaa ja desinfioivaa suihketta. Korvan taakse se ja Maltti saivat pikku tipat loishäätöön Strongholdia. Lopuksi tipautin Valtin iholle hoitoöljyä. Öljy leviää kaikkialle turkkiin ja käsittely uusitaan viikoittain.

Toivottavasti Valtin olo helpottuu, paino lähtee nousuun ja marsu paranee. Se kun on aika kivan oloinen kaveri. :)

3 kommenttia:

 1. Toivottavasti Valtti tulee kuntoon. Muistan, kun vein hamsterin ripulin vuoksi eläinlääkäriin ja sain valtavan ison tuubin, josta piti annostella 0,2 g kerrallaan lääkkeeksi hamsterinsuklaan välissä. Hamsteri parani onneksi. Kyllä nuo pienet ovat niin ihania ja tärkeitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pientä hamsteria ja suurta lääketuubia! Noille pienille jyrsijöille on aika vähän lääkkeitä, pitää soveltaa koirien ja kissojen ohjeita, sanoi eläinlääkäri. Hän onneksi antoi minulle loislääkettä vain yhden ampullin, kun koko paketti olisi ollut kooltaan moninkertainen.
   Mutta on ne kyllä hauskoja otuksia. Valtin hoito on vielä kesken, mutta ainakin paino näyttäisi olevan nousussa. :)

   Poista
  2. Voi pientä hamsteria ja suurta lääketuubia! Noille pienille jyrsijöille on aika vähän lääkkeitä, pitää soveltaa koirien ja kissojen ohjeita, sanoi eläinlääkäri. Hän onneksi antoi minulle loislääkettä vain yhden ampullin, kun koko paketti olisi ollut kooltaan moninkertainen.
   Mutta on ne kyllä hauskoja otuksia. Valtin hoito on vielä kesken, mutta ainakin paino näyttäisi olevan nousussa. :)

   Poista