torstai 24. huhtikuuta 2014

Kesäelämää?

Meillä on nyt ollut kahdesta eri paikasta kesäpossuja. Molemmat possunkasvattajat ovat lopettaneet toimintansa. Possujen kesätarha alkaa myös olla siinä kunnossa, että se vaatii välivuoden hyvin pian. Possujen teurastus onnistuisi kyllä yhä kotona, mutta sitten riiputus ja paloittelukin vaatisi uudelleen organisointia. Nämä selitykset ovat johtamassa siihen, että meille ei tule tänä vuonna kesäpossuja.

On kuitenkin mietinnässä, että josko jotakin kesäeläimiä kuitenkin tulisi. Possujen tarha saisi olla kesannolla, mutta onhan tässä tontilla muutenkin tilaa. Meillä on possujen lisäksi ollut aiemmin kalkkunoita parina kesänä ja sitten ankkoja.

Tulisiko meille ehkä kaksi tai kolme hanhea kesäksi? Teinkin eilen yhdestä paikasta jo alustavia tiedusteluja, että olisiko kyseisiä lintuja mahdollisuus saada. Kuulin, että hanhet ovat hyvin persoonallisia eläimiä ja leimautuvat voimakkaasti ihmiseen. Ne tarvitsevat kunnollisen, suuren laitumen, sillä ne käyttävät ravinnokseen runsaasti ruohoa.

En kuitenkaan saanut alustavissa tiedusteluissa varmuutta asiaan. Nimittäin nämä meille mahdollisesti paistihanhiksi tulevat linnut ovat tällä hetkellä munina hautomakoneessa. On vielä epävarmaa kuinka paljon poikasia kuoriutuu ja liikeneekö niistä paria hannuhanhea tai akkagepnekaiselaista meille. Esimerkiksi sähkökatko voi tehdä projektille hallaa. Sähkön puute pysäyttää hautomakoneen toiminnan. Se puolestaan johtaa kuulemma nopeasti siihen, että ilmanlaatu hautomakoneessa heikkenee ja sikiöt munien sisällä voivat vaurioitua. Mutta odotellaan. Muutaman viikon päästä olemme ehkä tässäkin asiassa viisaampia.

Lisäksi eilen kyselin yhdestä paikasta araucanoja. Ne ovat veikeitä kotkottajia, jotka munivat sinisiä munia. Meillä on aiemmin ollut vihreitä munia munivia risteytyskanoja, mutta niistä kaikista on aika jo jättänyt. Eri sävyiset ruskeat ja valkoisetkin munat ovat tosi jees, mutta kyllä niitä värikkäitä munia kaipaa.

Araucanoistakaan en saanut vielä varmuutta. Kuulemma kymmenkunta tipua olisi tällä hetkellä ja niistä olisi tarkoitus itselle jättää osa. Tiput eivät kuitenkaan ole vielä sen ikäisiä, että niistä olisi sukupuolet tunnistettavissa. Jos hyvin käy, tipuissa on runsaasti kanoja ja niistä liikenisi meillekin pari. Mutta tässäkin asiassa olemme ehkä muutaman viikon kuluttua viisaampia.

Ehkä meillä siis on vielä kesällä elämää ja kesäeläimiä.

6 kommenttia:

 1. Mun kaverilla on just hanhenmunia hautimessa, vähän jänskää, kuinka ne onnistuu. Toistaiseksi kaveri on hautonut vain kanoja.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti haudonta sielläkin onnistuu. :) Haudonta on aina jännittävää aikaa.
  Pääsin vähän käsitykseen, että hanhenmunat ovat kananmunia herkempiä hautomakoneen temppuilulle ja muille ulkoisille haitoille. Tämä liittyy jotenkin siihen, että hanhenmunat ovat isokokoisia ja sikiö munien sisällä on myös iso. Henkilökohtaisesti mulla ei ole minkäännäköistä kokemusta hanhenmunista tai hautomakoneesta. Meillä on haudottu vain kananmunia ja vain kanan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo rankkaa tuntuu olevan toi hanhenmunien haudonta. Munien kääntelyä ja kostutusta ja kaveri läpivalaisi munat, niin puolessa näyttäis olevan joku tulossa, mutta eihän kaikista näe. Mutta tosiaan, tämmönen käsitys on mullakin, että on hankalampia kuin kananmunat...

   Poista
  2. Jep. Meillä on kyllä päästy haudonnassa aina niin helpolla; kana itse pitää huolta siitä, että lämpötila on oikea ja kääntelee munia sopivin väliajoin. Tosin, joskus on käynyt niinkin, että kana on kyllästynyt puuhaan jo alkumetreillä ja haudonta on jäänyt tekemättä. Sitä ongelmaa ei hautomakoneen kanssa tule.
   Toivottavasti nyt noista hanhenmunista kuoriutuu edes se puolet. Ja pidän myös kovasti peukkuja, että niistäkin munista tulee hyvä kuoriutumisprosentti, joista odotan meille muutamaa hanhea tulevaksi.

   Poista
 3. Hanhi leimautuu ensimmäiseen liikkuvaan asiaan, jonka se näkee munasta kuoriuduttuaan. Jos se on ihminen, hanhi pitää sitten loppuelämän itseään ihmisenä. Pienen hanhivauvan äitinä oleminen voi olla työlästä, mutta myöhemmällä iällä ylenpalttisesta "kesyydestä" voi olla iloakin.

  Odotamme mielenkiinnolla uutisia teidän kesäeläintarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja jälleen mielenkiintoisesta tiedonmurusta. Hanhet alkavat kiinnostaa hetki hetkeltä enemmän. Pitäisi ehkä mennä kirjastoon ja lainata "Veden aateliset" - kirja. Olen sen tainnut joskus lukaistakin. Tosin sitten kyllä lähtee tämä homma lopullisesti lapasesta...

   Poista