lauantai 21. joulukuuta 2013

Jojo joulukuusimetsässä

Tänään oltiin kuusen haussa metsässä. Jojo oli mukana.

Menneinä vuosina Jojo on useinkin ollut metsässä. Se juoksee vapaana, häipyy omille teilleen jälkien ja hajujen perässä ja palaa jossain kohtaa näyttäytymään, kun sitä kutsuu. Nykyään sitä ei enää niin vain kutsutakaan takaisin, se kun on lähes kuuro.

13-vuotias ikäneito vietti syntymäpäiviään keskiviikkona. Vaikka ihmisen ikään suhteutettuna mummelin ikä hipoo sataa, se taitaa kuitenkin edelleenkin olla meidän sporttisin koira. Kuulon heikkenemisen jälkeen me ihmiset olemme alkaneet opetella uusia tapoja kommunikoida Jojon kanssa. Onneksi koirat seuraavat tarkasti myös ihmisen elekieltä. Me olemme siis keksineet omia viittomamerkkejä, joita näytetään samalla, kun annetaan suullinen käsky. Esimerkiksi "istu"-käskyn kanssa yhtä aikaa nostetaan etusormi pystyyn. Kun kutsutaan luokse, taputetaan reittä. Jojo seuraa merkkejä hienosti.

Ilmassa oli hieman jännitystä kuusimetsällä. Kuulon perusteella Jojo ei meitä ainakaan löytäisi, jos se eksyisi. Alkuun neitokainen kuitenkin juoksenteli ihan lähialueilla. Se kirmasi Seija-myrskyn kaatamien puunrunkojen ohi, juoksi pitkää lenkkiä, mutta suunnisti kuitenkin aina samaan suuntaan kuin ihmisetkin. Ihmiset katselivat joulukuusta ja Jojo kirmasi syömään hirvenpaskaa. Sitten matka jatkui taas juosten ja hyppien yli mättäiden.

Jojo kirmasi metsässä vauhdilla. Kamera ei meinannut pysyä perässä.


Yhdessä kohtaa Jojo sitten katosi. Sitä ei näkynyt missään. Kävelimme edestakaisin niillä main, kun se oli aiemmin nähty. Kymmenisen minuuttia kului, kun neito yhtäkkiä kirmasi paikalle, aivan niin kuin se teki nuorempanakin. Sitä tuskin oli tilanne huolettanut, toisin kuin metsäretken ihmisjäseniä.

Ja kyllähän niitä sopivia kuusiakin löytyi samalla reissulla. Ihmiset (ja kissat ja koirat) saavat sisälle oman kuusen. Myös vuohet saavat karsinoihinsa joulukuuset. Kun ihmiset nauttivat kuusen tuoksusta ja sen kauniista koristeista, vuohille kuusi on kulinaristinen nautinto. Neulaset ja kaarna popsitaan parempiin suihin joulun pyhien aikana.

Nyt on siis kuusi. Ollaan askel lähempänä joulua. o<|:-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti