maanantai 15. lokakuuta 2012

Kohti talvea

Hrrr.... Inhottavan kylmää. Ja märkää. Syksyistä.

Se tarkoittaa sitä, että Pikku-Jussin, belgianjätti kanin, on myös aika lopettaa kesäkausi. Se on viettänyt kesän ulkona. Kesä on kulunut ruohon, porkkanoiden ja muiden kasvimaan antimien parissa, sateessa ja paisteessa.

Pikku-Jussihan on belgianjätti, eli se edustaa maailman suurinta kanirotua. Sen elopainon pitäisi olla yli seitsemän kiloa. Ja kyllä Pikku-Jussi onkin melkoinen mötikkä. Sanovat, että belgianjätti elää noin neljä vuotta. Pikku-Jussilla alkaa ikää olla 5 ja puoli vuotta. Hyvin on ukkeli vielä voimissaan.

Pikku-Jussi tutki haravaa pari päivää sitten.
Kesäkauden päättyminen tarkoittaa Pikku-Jussin kohdalla muuttoa sisätiloihin. Toki se voisi viettää talven ulkona, ja on viettänytkin. Muutama vuosi sitten se majaili yhdessä pienisaksanluppa Taunon kanssa koko vuoden ulkona. Niillä molemmilla oli eristetyt mökit häkkien yhteydessä. Kyllä vähän hirvitti, kun lämpötila romahti lähelle kolmeakymmentä pakkasastetta, mutta herrat pärjäsivät. Tauno-kani oli itse asiassa viettänyt kolme ensimmäistä vuottaan kokonaan ulkona edellisessä kodissaan. Meille tultuaan herra eli veilä viisi ja puoli vuotta, mutta tuota yhtä vuotta lukuunottamatta muut talvet sisätiloissa.

Tänä vuonna meillä ei enää olisi ollut tarjota Pikku-Jussille kovinkaan tilavaa talvimajoitusta, sillä kanalan laajennus viime keväänä haukkasi kanin majapaikan. Ja belgianjätille on sen suuren koon vuoksi oltava tilaa. Siksi Pikku-Jussi pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti toisaalle talvea viettämään. Sillä on talvimajoituksen tarjoavassa kodissa paljon tilaa liikkua. Lisäksi on lämmintä ja kuivaa. Ja herkullista ruokaa tarjolla riittävästi, epäilisin, että ehkä jopa liikaakin.

Sinne Pikku-Jussi jäi tyytyväisenä pahnojen keskelle heinää syömään. Porkkanaakin oli kuulemma illalla popsinut hyvällä ruokahalulla. Kyllä jätkän kelpaa. :)

Ulkoilua ennen muuttohetkeä.

1 kommentti:

  1. Syysterveiset Pikku-Jussille täältäkinpäin ja mukavaa sisäkautta :) Majapaikka on varmasti mukava ja rivien välistä voi lukea, että vähän hemmottelun puolelle taitaa myös mennä ;) Eihän sitä tiedä, vaikka Pikku-Jussi vielä ensi kesänäkin puuhastelisi tyytyväisenä teidän ulkomajoituksessa, vaikka sitä ikää alkaakin jo olla!

    VastaaPoista