maanantai 11. toukokuuta 2015

Hyvää huomenta! Kello on 3:30

Aikainen lintu madon nappaa, kuten tiedämme. Ja niin tuntuu tietävän kanaparvemme johtaja Rokkikukkokin. Jos meillä meinaa herätä kukonlaulun aikaan, niin saa nousta aamupuuhiin jo kello 3:30. Silloin Rokkikukko nimittäin ilmoittaa kiekumalla, että aamu on tullut.

Madoista puheenollen: Kasiaiset ja tavalliset kastemadot ovat meillä suurta herkkua. Niistä saa kuulemma hyviä, kun ne pistää päiväksi vehnäjauhoihin ja ne syövät itsensä jauhoa täyteen. Sen jälkeen "herkut" voi paistaa pannulla. Namnam. Varmana hyvää. En kokeile.

Enkä tarkoittanut nyt sitä. Vaan sitä, että kanoilla on aina juhlat, kun yksikin mato eksyy niiden tarhaan. Kanat kilpailevat lieroista ja hotkivat niitä hyvällä halulla. Kalareissun jälkeen loput madot voi kipata kanoille. Siinä akat sitten taistelevat madoista ja Rokkikukko saapastelee ympärillä ja kotkottaa, että katsokaas tytöt, kun olen hankkinut teille herkkuja.

Eläinten hoidossa on tullut todistetuksi monta väittämää, jotka ovat olleet virheellisiä: siat eivät kiipeile/hypi jne. Yksi väittämä on se, että tehotuotantoon jalostetut kanat eivät haudo. Niillä ei ole siihen viettiä. Höpönlöpön. Tehokana hy-line valkoinen Poppana on kököttänyt jo pari viikkoa pesässä. Päivittäin sen alta kerätään munat, mutta kana istuu uskollisesti pesässä. Samoin tosin tekee risteytyskana Keltainen kana ja nyttemmin seuraan on liittynyt myös orpington Peppi.

Onneksi muutama kana sentään munii. Tänäänkin oli taas kahdeksan kaunista munaa.


4 kommenttia:

 1. Meillä on viisi kanaa, joista tällä hetkellä yhdellä on tiput ja toinen hoitaa näitä samoja tipuja. Aika herttaista katsella, kun kaksi emoa kurnuttaa ruoanmuruja tipuille ja vuorotellen lämmittävät niitä siipiensä alla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on joskus kaksi kanaa sulassa sovussa hoitanut lapsukaisia. Mutta välillä, kun useampi kana hautoo samaan aikaan pesässä, saattaa munista tulla kisaa, että kumpi niiden päällä saa kököttää.

   Poista
 2. hyviä ovat munat jotka saiin viimeksi kiitos ,, oli kiva käydä katsoot farmianne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että munat maistuivat. :) Ja kiitos käynnistä, tervetuloa toistekin ottamaan munia kanan alta yms. :)

   Poista