torstai 3. heinäkuuta 2014

Heinää seipäille tummuvan taivaan alla

Tänään on ahkeroitu pienellä peltopläntillämme, jotta vuohille on syksyn tullen heinää. Kolme heinätyömiestä ja yksi kahvinkeittotyttö ahkeroivat hiki hatussa useamman tunnin. Matka ei ollut ihan ongelmaton.

Heinä kaadettiin tiistaina. Yleensähän seipäälle laitettavasta heinästä sanotaan, että se saisi olla maassa puoli päivää tai päivän ennen seipäälle laittoa. Eilen ei ollut toivoakaan tehdä heinätöitä, Esterillä kun oli melkoiset inkontinenssivaivat. Toisin sanoen satoi taivaan täydeltä. Tyydyimme sitten vain pystyttämään heinäseipäitä.

Heinäseipäät olivat levänneet talven yli pellon reunassa, mikä ei ehkä ollut fiksu ratkaisu. Osa niistä oli lahonnut käyttökelvottomaksi ja katkesi. Eipä auttanut muu kuin hajottaa pihasta koristeeksi tarkoitetut heinäseiväselementit ja ottaa ne alkuperäiseen käyttöön. Näin saatiin pellolle pystyyn 17 seivästä.

Tänään paistoi onneksi aurinko, vaikka olikin melko tuulista. Iltapäivällä ahkera talkoopoppoo ryhtyi työhön. Illan ja työn edetessä taivas vain tummui ja alkoi näyttää sateiselta. Ei ollenkaan hyvä juttu heinänteon kannalta.

Heinää olikin pellolla yllättävän paljon ja lopulta piti vähän kauemmalta naapurilta lähteä lainaamaan muutama seiväs lisää, jotta urakkaa saataisiin valmiiksi. Matkalla heinätyömiehen autokin hajosi ja meinasi homma tyssätä siihen. Onneksi naapurista sai seipäiden lisäksi autonkin lainaan ja työ saattoi jatkua.

Nyt pihaa koristaa 22 komeaa seivästä täynnä heinää. Lisäksi vuohille kärrättiin syöntiheinää heti nautittavaksi, huomista ulkoilua varten aitaukseen heinää ja sisällekin vietiin heinää, jota voi tulevan parin päivän aikana tarjota sarvipäille.

Heti töiden loputtua alkoi sataa. Toivottavasi se lupailtu helle saapuu pian ja taivaalla on vesihanat viikon - kaksi kiinni, jottei heinä pääse homehtumaan. Nyt peukut pystyyn.

2 kommenttia:

  1. Meillä ainakin on nyt hyvä heinänkuivumisilma, toivottavasti teilläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut aivan loistavat ilmat kuivatella heinää. :) Sunnuntaina heinät viedään talliin, ripotellaan reilusti suolaa joukkoon ja nautiskellaan omista heinistä. Allekirjoittanut nauttii lähinnä tuoksusta, vuohet sisäisesti.

      Poista