sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Intellektuelleja röhkäisyjä

Siat ovat älykkäitä. Se on ainakin minulle itselleni päivänselvä asia. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että sika on koiraa viisaampi, vaikka älyä onkin pikkuisen keinotekoista arvioida vain ihmisen näkövinkkelistä.

En ole ajatusteni kanssa yksin. Satuin tänään avaamaan telkkarin, kun Yle Teemalla oli menossa dokumentti aiheesta. Ohjelman myötä pääsi kurkistamaan sikojen onnellisen sikamaiseen elämään.

Dokumentissa kerrottiin, että Englannissa elää 11 maatiassikarotua. Tiedättekö miten on Suomen laita?

Meillä Suomessa kotieläimiä, jotka ovat suomalaista alkuperäisrotua, ovat mm. suomenvuohi ja maatiaiskana. (Joita molempia on meillä Tuomirannassa.) Samaan porukkaan kuuluu myös esimerkiksi äärimmäisen harvinainen lapinlehmä.

Näiden rotujen tulevaisuus on vaakalaudalla, sillä niiden määrä on hyvin pieni. Nyt onkin  herätty siihen, että suomalaista alkuperäisrotua olevien kotieläinten säilyttäminen tuleville sukupolville on tärkeää ja siihen pitää panostaa. Hyvä niin. Valitettavasti vain suomalaisen maatiaissian kohdalla se on myöhäistä. Meillä ei enää sen geeniperimää ole, sillä kyseinen rotu on kuollut sukupuuttoon. Kerrotaan, että suomalainen maatiaissika oli hyvin sopeutunut pohjoisen oloihin ja sillä oli pitkä karva.

Tiededokumentti: Porsaan elämää on vielä muutaman viikon nähtävissä Yle Areenalla.

Näet samaisen The private life of pigs - dokkarin (lontoon kielellä) myös klikkaamalla alla olevaa Play-nappulaa.  Röh!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti