sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Aika muuttaa etelään?

On tullut syksy. Kylmää, pimeää, sateistakin. Inhottavaa. Jos vain olisi mahdollista, muuttaisin tällaiseksi ajaksi etelän lämpöön ja palaisin keväällä yhdessä valon ja lämmön kanssa.

Ilmeisesti en ole meidän taloudessa ainoa, joka näin ajattelee. Eilen nimittäin, kun olin pihahommissa, kuului talon nurkan takaa rääkäisy. Kuulosti siltä, kuin joku nainen olisi kirkunut. Jätin hommat sikseen ja menin katsomaan mistä ääni oikein tuli.

Vuohilan edessä, keskellä pihaa, seisoi hanhi, kesähanhistamme tummapintaisin, eli Guster. Tarkempi silmäily osoitti, että myöskään valkoinen hanhi, jossa on tummia pilkkuja, eli Lasse, ei ole aitauksessa. Se tepasteli aitauksen vieressä olevalla pellolla. Vain kokovalkoinen Martti oli edelleen aitauksessa ja kaakotti, kun kaverit olivat häipyneet.

Hetken aikaa mietin, että mitähän sitä nyt tekisi. Hanhet eivät ole kesyjä, joten niiden kiinni ottaminen voi olla melkoinen haaste. Mietin myös, että mistä kummasta hanhet olivat päässeet aitauksen ulkopuolelle. Portti oli kiinni ja aitauksen korkeus 150cm. Kesyhanhi ei siitä kyllä pääse yli.

Ratkaisevan siirron asiaan teki Lasse. Se lähti taapertamaan kohti lähellä olevaa tietä. Se piti pysäyttää, ettei se vaaranna itseään ja liikennettä. Kiersin pellon toiselta laidalta Lassea vastaan ja se kääntyi ja kirmasi karkuun. Lasse juoksi kohti hanhien aitausta ja työnsi päänsä verkkoaidan läpi. Siihen se jäi surkeana huutamaan kavereita apuun. Siitä se oli myös helppo napata kiinni ja viedä takaisin aitaukseen. Tai helppo ja helppo. Isolla hanhella on aika paljon voimaa ja se käytti kaikkia voimiaan taistellakseen kiinniottajaa vastaan.

Tästä kaikesta suivaantui Guster, joka taitaa olla tämän parven johtajahanhi. Se lähti tulemaan kohti. Sen aikomuksena oli ilmeisesti näyttää hanhikaverin ahdistelijalle taivaan merkit. Mutta kun Lasse pääsi turvallisesti Martin luo aitaukseen, huomasi Guster, ettei tehtävää ollut välttämätöntä viedä sen pidemmälle. Se levitti siipensä, hyppäsi ja räpiköi sen verran ilmaa siipiensä alle, että se pääsi lentämään puolentoista metrin aidan yli takaisin hanhien aitaukseen.

Niinpä niin. Kesyhanhihan ei siis lennä. Ja niitä voi tarhata vaikka puolimetrisessä aidassa. Jep. Ja Elvis elää. (Ainakin meidän corgipoikamme Elvis.)

Nämä hanhet eivät kuitenkaan taida muuttaa etelään, jos se talouden ihmisjäsenistä on kiinni. Meidän suunnitelmamme nimittäin on, että lähiviikkoina Martti, Lasse ja Guster pääsevät pakastimeen ja sitä kautta esimerkiksi joulupöytään.

2 kommenttia:

  1. Meidän tallilla on kahdeksan hanhea ja pari niistä on melko päällekäyvääkin, jos ei kantti riitä laittaa niitä väistämään. Mutta saa nähdä, miten ne kestävät talven yli toisiaan, kun nyt ovat käyskennelleet joka päivä vapaana ulkona, niin voi iskeä ahtaan paikan kammo talvella. Kaveri ei niitä vaan vielä raaskisi laittaa pataan, mutta saa nähdä tarviiko kesken talven niitä vähän vähentää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanhien sielunelämään en ole päässyt tutustumaan tätä kesää pidempää aikaa. Mutta olen antanut itseni ymmärtää, että tietty päällekäyvyys kuuluu ajoittain hanhien tyyliin. Tämä liittynee jotenkin perheen perustamisen vaiheisiin. Urokset uhittelevat kilpakosijoille ja molemmat vanhemmat suojelevat kiihkeästikin jälkikasvuaan.
      Meillä on huomattu, että aikuisille uhitellaan vähemmän kuin lapsille. Hanhet eivät ole käyneet päälle tai nokkaisseet kertaakaan, mutta suunnilleen hanhen korkuista viisivuotiasta on tultu kohti uhkaavasti ja siivet levällään kahteen kertaan. Aikuisen lähestyminen on saanut siipiveikot perääntymään.

      Poista