torstai 24. elokuuta 2017

Lasten vierailun seuraukset

Meille oli tulossa lapsivieraita katsomaan eläimiä pienellä varoitusajalla. Siksi otin pari munaa ja piilotin ne kanojen pesään. Lapsista on usein hauskaa päästä keräämään munia, ja olin jo kyseisenä päivänä ehtinyt kerätä munat pesistä. Siksi ajattelin huijata hieman.

Hetken kuluttua kuulin pesästä kopsetta ja menin katsomaan. Rokkikukkohan se siellä rikkoi munia ja söi niiden sisällöt. :( Olin tyrmistynyt ja vein Salmiakki-kukon puolella olevaan pesään uudet munat lasten löydettäviksi.

Lapset löysivät munat, tarjosivat Voitto-Viljamille (suurisarvinen pukki) leipää, lypsivät Soma-kuttua, hyppivät esteitä Rauli-koiran kanssa ja sen sellaista. Sen jälkeen koko päivä oli kuulemma leikitty erilaisia eläinaiheisia roolileikkejä. Olivat siis ilmeisen tyytyväisiä vierailuun.

Minä sen sijaan en ollut tyytyväinen. Munien rikkominen on asia, jota en voi sulattaa, sillä pidän omia kanoja nimenomaan omien munien vuoksi.

Niinpä teimme pienen testin ja veimme munia tarjolle pesään ja lattialle. Rokkikukko hyökkäsi munien kimppuun ja sai apua yhdeltä kanalta. Yhteistyössä ne tuhosivat kaikki munat. Se ei ollut ollenkaan hyvä juttu, sillä munien säästymiseksi on vain yksi keino: hankkiutua munansyöjistä eroon. Jos niin ei tee, pahimmassa tapauksessa malli leviää koko parveen ja pian kaikki rikkovat ja syövät munia.

Kanalan asukkaiden lukumäärä väheni kerralla kolmella. Pahaksi onneksi nimittäin samoihin aikoihin sairastui vanha piikkiöläinen kana ja se piti myös lopettaa.

Nyttemmin munatesti on tehty uudelleen. Munat ovat saaneet olla rauhassa sekä lattialla että pesässä. Hyvä juttu.

Olisi voinut mennä vielä pitkään niin, etten olisi huomannut kanalassa muuta ongelmaa kuin heikon munantuotannon.  (Ja ongelma olisi saattanut paisua suuremmaksi.) Sitten sain kuulla yllätysvieraista ja koko prosessi käynnistyi. Näin se meni tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti